Moderní bydlení

Žačkám vadila přísná covidová opatření pro školy. Soudy si případ stále přehazují

Celý případ se táhne od roku 2021. Tehdy v dubnu vydalo ministerstvo zdravotnictví mimořádné opatření, které se týkalo omezení přítomnosti žáků ve školách. Ta byla umožněná jen v případě, že se žáci dvakrát týdně testovali antigenním testem na covid a měli negativní výsledek. Výjimka z testování platila pro ty, kteří měli laboratorně potvrzené, že covid prodělali v posledních 90 dnech, nebo se nechal očkovat.

Tři žačky, jedna z mateřské školy, jedna ze základní a jedna z gymnázia, se prostřednictvím svých zástupců obrátily na Nejvyšší správní soud (NSS) a chtěly, aby bylo mimořádné opatření zrušeno.

[chooze:article;value:507039]

Důkaz o protilátkách nestačí

"Tvrdily, že onemocnění covid-19 prodělaly v prosinci 2020 a že podle laboratorních testů mají dostatek protilátek. Nezákonnost spatřovaly mimo jiné v tom, že v napadeném mimořádném opatření nebyla zakotvena výjimka z testování pro osoby, které prodělaly onemocnění a prokáží se dostatečnou hladinu laboratorně naměřených protilátek," popsal Ústavní soud.

NSS ale požadavky dívek odmítl. Vysvětlil to tím, že pokud by dal trojici za pravdu, tak by vznikla k mimořádnému opatření další výjimka, a NSS nemá pravomoc doplňovat jakékoliv výjimky, bylo by to totiž nepřípustné zasahování do pravomoci ministerstva zdravotnictví.

Pak se případem v listopadu 2021 poprvé zabýval Ústavní soud, kam žačky podaly stížnost, a rozhodnutí NSS zrušil. NSS se podle Ústavního soudu odmítl věcně zabývat námitkou tří žaček. Takže se NSS musel případem znovu zabývat. A opět jej zamítl. Odvolával se přitom na jiný rozsudek NSS, který se zaměřoval na srovnatelnost postavení lidí s naměřenými protilátkami a laboratorně potvrzeným proděláním covidu.

[chooze:article;value:528280]

Opět u Ústavního soudu

Takže se případ zase ocitl na stole Ústavního soudu, kam dívky podaly další stížnost. Ústavní senát pod vedením Radovana Suchánka i podruhé rozhodnutí NSS zrušil. "Nejvyšší správní soud se však měl věcně zabývat tím, zda námitka nedostatečné úpravy výjimek v předmětném mimořádném opatření je či není důvodná a na tomto základě měl případně v situaci, kdy by dospěl k závěru, že je úprava výjimek v napadeném opatření obecné povahy nedostatečná, napadené mimořádné opatření (jeho relevantní část) případně zrušit či vyslovit jeho nezákonnost," uvedl Ústavní soud. K rozhodnutí uplatnil odlišné stanovisko soudce a člen ústavního senátu Ludvík David.

Zjednodušeně řečeno, podle Ústavního soudu vyložil NSS své pravomoci příliš úzce, čímž upřel dívkám právo na soudní ochranu. Měl posoudit mimořádné opatření posoudit, a pokud by podle něj byly výjimky nedostatečně upravené, tak měl mimořádné opatření zrušit. Nyní se tak NSS bude případem zabývat již potřetí.

Kompletní nález Ústavního soudu si můžete přečíst zde:

[chooze:document;value:de942f6a-66f5-4e04-ad2b-695efb8f418b]

Podívejte se na reportáž TV Nova ohledně šíření covidu v Česku z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.