ZADÁNÍ TESTŮ: Celá třída se smála. Trapné, hodnotí žáci maturitu z češtiny

[chooze:gallery;value:35770]

"'OK, boomer' je internetový mem, který se roku 2019 proslavil doslova přes noc," začíná první text v letošním didaktickém testu z českého jazyka. Článek o tématu, které mělo být maturantům blízké, jim ale přišel spíš trapný.

"Několik lidí se zasmálo, když si to přečetli. Mně to taky připadalo vtipné," řekl TN.cz Jakub z gymnázia na Praze 4. Jinak mu ale přišlo, že letos byla maturita lehká. 

"Celá třída se začala smát hned po otevření textu," napsala jedna z maturantek na TikToku. "Brainrot (mozek v rozkladu) výchozí text," poznamenal další.

"OK, boomer bude i v mých snech," prohlásil jiný. "Já z toho byla boomer," poznamenala studentka. Někteří to ale naopak považovali za nejlepší část testu.

[chooze:article;value:553705]

Dalším textem, který maturanty zaujal, je úryvek z románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Ten byl o pověrách a strachu ze zabití bílého hada, které má přinést ochránci domácnosti velké neštěstí. Některým to přišlo složité.

Nejzáludnější ale byla nejspíš otázka o přírodní katastrofě u kamerunského jezera Nyos. Při limnické erupci se tehdy udusilo před 1 700 lidí.

V textu měli maturanti určit, co předkládá autor čtenářům jako domněnku. Spousta se nemohla rozhodnout, jestli jde o důvod menšího zájmu ve větě: "Tato událost však, patrně kvůli nižšímu počtu obětí, vzbudila mnohem menší zájem". Nebo že není dosud zřejmé, proč se uvolnil oxid uhličitý v souvětí: "Dodnes není zcela zřejmé, čím bylo tehdy uvolnění CO2 z Nyosu zapříčiněno: mohlo jít o sesuv půdy, odborníci ale zvažují i jiné možnosti".

Podívejte se, jak reagovali studenti na letošní didaktický test z angličtiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.