ZADÁNÍ TESTŮ: Málo času, těžké otázky, stěžují si někteří studenti na maturity

Letošní maturanti mají za sebou další část zkoušky z dospělosti. Didaktické testy z matematiky, cizího jazyka a češtiny potrápily nejednoho z nich. Výjimkou letos nebyly ani testy z češtiny. "Stálo to za ho..., děkuju za optání," napsala na sociální síti jedna z maturantek. Mnoho dalších s ní souhlasí. "Hvězdy září v září," napsala další.

Maturanti mohli v testu, na který měli 85 minut, získat maximálně 50 bodů. Pro úspěšné absolvování potřebovali alespoň 22. "Modlím se aspoň za těch 22 bodů," napsala na sociální sítě další maturantka. Zda byste získali alespoň minimální počet bodů, si můžete vyzkoušet i vy. Zadání naleznete v galerii:

[chooze:gallery;value:31510]

[chooze:article;value:502605]

​​Ačkoliv matematika často bývá strašákem mnoha studentů, letošní didaktický test byl očividně únosnější. Již v úterý po testu řekl redakci TN.cz maturant Matouš, že test mu oproti těm z předchozích let, které si v rámci příprav zkoušel, přišel jednodušší.

Matematika ale samozřejmě není pro každého. Test obsahoval různé typy uzavřených úloh, kde žák vybírá správné řešení z nabízených alternativ, a několik otevřených úloh, kde se ke správnému výsledku musí žáci dobrat bez nápovědy. Zda byste se k němu dobrali i vy, si můžete vyzkoušet zde:

[chooze:gallery;value:31507]

[chooze:article;value:499650]

​​Maturita z angličtiny bývá pro většinu studentů jasnou volbou. Někteří ale raději sáhnou po němčině, španělštině, francouzštině nebo ruštině, která má hned po angličtině mezi studenty největší úspěch. Ve všech formách jazykového testu mohli studenti získat maximálně 95 bodů. Pro úspěšné absolvování stačí 42.

Tradičně ale nejvíce studentů sáhlo právě po maturitě z angličtiny. Test obsahoval 64 úloh a byl rozdělen do dvou částí: poslechové a části ověřující čtení a jazykové vědomosti a dovednosti. Právě čtení si můžete vyzkoušet i vy. Nezapomeňte otestovat si i vaše jazykové znalosti:

[chooze:gallery;value:31508]

Na správné řešení testů se podívejte zde: matematika, český jazyk a literatura, anglický jazyk.

Přijímačky na střední nejsou spravedlivé, tvrdí experti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.