ZADÁNÍ TESTŮ: Zlomky i slovní úlohy. Žáky potrápily přijímačky na gymnázia

Zatímco 90 tisíc žáků devátých tříd má přijímací zkoušky na střední školy už za sebou, podle dat Českého statistického úřadu to téměř 30 tisíc jejich mladších spolužáků ještě čeká. A to rovnou tento týden. Konkrétně v pondělí a v úterý se zájemci o šestiletá a osmiletá gymnázia zapotí u testů z matematiky a z českého jazyka.

V pondělí v 8:30 na žáky nejprve čekala zkouška z matematiky. Na její vyplnění měli 70 minut. Od 10:50 se pak žáci vypořádávali s testem z českého jazyka, na který dostali hodinu. Oba testy připravila společnost Cermat. Ta už brzy na to zpřístupnila na svých stránkách letošní testy veřejnosti.

[chooze:article;value:499696]

​Na žáky hlásící se na šestiletá gymnázia si Cermat připravil několik zapeklitých matematických úkolů. V testu se museli vypořádat s řadou slovních úloh. Čekal na ně i aritmetický průměr či geometrie. Přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia zahrnovaly rýsování, úlohy i příklady.

"Na odměny pro tři nejlepší soutěžící byla připravena finanční částka v korunách. První soutěžící získal polovinu této částky. Druhý soutěžící dostal 300 korun. Třetí soutěžící získal zbytek připravené částky, což bylo třikrát méně korun, než získal první soutěžící. Vypočtěte, kolikrát více korun dostal druhý soutěžící než třetí soutěžící," stojí v jednom ze zadání.

[chooze:article;value:499650]

​Testy z českého jazyka obsahovaly úkoly zaměřené na práci s delším textem, ale i samostatná cvičení. Žáci hlásící se na šestiletá gymnázia měli v jednom cvičení najít například skladební dvojice ve větách, nebo seřadit jednotlivé části textu tak, aby byla dodržena textová návaznost. V didaktickém testu pro přijetí na osmiletá gymnázia měli žáci rozhodnout o tom, která z uvedených vět je pravopisně správně nebo přiřadit odpovídající text k uvedeným obrázkům.

Jak byste si se zapeklitými úkoly poradili vy? Test i řešení letošních přijímacích zkoušek naleznete ZDE. Otestovat můžete své znalosti z českého jazyka i z matematiky.

Letošní ročník deváťáků je velmi silný. U přijímaček se čeká velká konkurence:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.