Zadarmo pomáháme a čekají nás tresty. Myslivcům vadí vládou schválená novinka

"Už od počátku projednávání této novely v pracovní skupině ministerstva zemědělství kritizujeme řadu věcí. Se současným zněním té novely máme opravdu zásadní výhrady, protože si myslíme, že tato novela v žádném případě nepovede k tomu cílenému stavu, a to je dosažení snížení stavu zvěře," varoval pro TN Live Jiří Janota.

Novela podle něj zatíží organizačně i ekonomicky státní správu. Nejvíce mu ale vadí, že má hrozit pokuta za dobrovolnou činnost pro stát. "Ve svém volném čase, za své peníze plní množství náročných úkolů," upozornil.

Kabinet Petra Fialy (ODS) má za cíl snížit počet spárkaté zvěře, tedy například divokých prasat. "Ona redukce přemnožené spárkaté zvěře opravdu není jednoduchý úkol, zvlášť v dnešních podmínkách," varoval Janota.

[chooze:article;value:539868]

"Já si nedokážu představit, kdy nám dneska v některých částech republiky stoupají stavy zvěře a je potřeba tu zvěř opravdu někde intenzivně regulovat, že přijmeme novelu, která způsobí významný odchod myslivců od výkonu práva myslivosti. A to je z toho důvodu, že budou určitě mít obavu z toho, že budou platit statisícové škody v případě, že nesplní plán lovu," doplnil.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) tento systém už funguje v Rakousku a Bavorsku. "Tam máme oblasti chovu, které mají určité poradní orgány a na základě doporučení těchto orgánů k výši plánu lovu v jednotlivých honitbách tento státní úředník rozepisuje odlov do honiteb v rámci té oblasti. U nás je to nastaveno tak, že na základě národní inventarizaci lesů, které bude provádět jednou za tři roky Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, bude dán podmět orgánu státní správy, aby navýšil stavy lovu v honitbách. Nebude to ale tak, že státní úředník bude předepisovat konkrétní výši závislou od poměru pohlaví, od věkových struktur zvěře," varoval Janata.

[chooze:article;value:530599]

Povede to podle něj k tomu, že myslivcům může být jedno, co střílí, hlavně že střílí. "To je zcela zásadní problém. Během velmi krátké doby dojde k tomu, že budou téměř zlikvidovány některé populace zvěře, aspoň to předpokládáme. Samozřejmě vnímáme, že zvěř je potřeba snižovat, ale je potřeba snižovat rozumným a odpovídajícím způsobem," poznamenal.

Myslivcům vadí také to, že ze zákona o myslivosti vláda vyňala zvláště chráněné živočichy, kteří mají přejít pod ministerstvo životního prostředí. "Již dneska máme problémy s ministerstvem životního prostředí a ochranou přírody, aby umožnily lov některých těchto druhů, které působí zvláště významné škody," prohlásil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.