Žádná ekologická alternativa za plast! Papírová brčka mají být stejně škodlivá

Celá planeta v posledních letech ustupuje od plastových brček kvůli tomu, jak znečišťují životní prostředí. Podle posledních výzkumů ale není ani jejich papírová alternativa o moc šetrnější. Vědci v drtivé většině těch papírových totiž objevili toxické chemikálie, které podle nich přírodě dlouhodobě škodí. 

Vůbec první výzkum ohledně škodlivosti brček provedli belgičtí vědci u 39 značek v Belgii a Velké Británii. Zkoumali u nich přítomnost syntetických chemikálií známých jako per- a polyfluoroalkylované látky (PFAS). Ze všech značek je obsahovalo 27 z nich a škodliviny naměřili u 90 % těch papírových a bambusových, píše deník Independent

[chooze:article;value:472689]

Přítomnost toxických chemikálií analyzovali vědci z univerzity v Antverpách na brčkách ze všech dostupných materiálů, které se používají v restauracích. Zatímco v těch papírových bylo chemikálií nejvíc, zdaleka nejmíň jich bylo v těch kovových nebo vyrobených ze skla, doplňuje web Sky News

"Brčka z rostlinných materiálů, jako je papír a bambus, jsou často inzerována jako ekologičtější než brčka z plastu. Přítomnost PFAS v těchto brčkách však znamená, že to nemusí být nutně pravda," sdělil výzkumník Thimo Groffen, který vedl výzkum. 

[chooze:article;value:508536]

​Tyto látky se podle něj v přírodě ukládají na další tisíce let a velmi těžko se rozkládají, kvůli čemuž se jim přezdívá "věčné chemikálie". Lékaři jejich větší přítomnost v lidském těle spojují s oslabováním imunity i vyšším cholesterolem. Přispívají podle nich také k poškození jater i šíření rakoviny ledvin. 

Brčka vyrobená z plastu se v posledních letech stala symbolem jednorázového odpadu, který významně přispívá ke znečišťování oceánů a přírody. Evropské státy i proto plošně přistupují k zákazu jednorázových plastů, mezi něž patří právě plastová brčka nebo třeba příbory v řetězcích rychlého občerstvení. V Česku tento zákon platí od loňského října. 

Senát schválil zákaz některých plastových výrobků. Skončí kelímky i brčka (08/2022): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.