Žádná garance sněhu ani pojištění. Přesto je už teď o zimní zájezdy zájem

"Lyžařské zájezdy se u nás prodávají lépe než loni. Doporučujeme včasný nákup, protože pražské jarní prázdniny v letošním školním roce vycházejí na termíny, kdy jsou prázdniny i v ostatních evropských zemích. Takže je celkem přetlak a volná místa rychle mizí," říká pro TN.cz mluvčí cestovní kanceláře NEV-DAMA Jan Bezděk.

V této cestovce je prý asi o třetinu větší zájem o zimní zájezdy než ve stejnou dobu loni. Jenže nestačí jen získat ubytovací kapacitu. Zimní dovolenou může zkazit nedostatek sněhu. "Máme program, který se jmenuje Garance sněhu. Týká se hlavně okrajových termínů sezony na začátku nebo na konci zimy, které jsou nedostatkem sněhu více ohroženy," vysvětluje mluvčí NEV-DAMA.

"A to je pojistka proti tomu, kdyby ten sníh nebyl. V takovém případě se s klienty snažíme najít nějaké řešení. Většinou hledáme volná místa v nějakém jiném lyžařském středisku, kde sníh je. A v případě, že by se to nepodařilo, klientům vracíme peníze," dodává Bezděk.

Storno kvůli nedostatku sněhu?

Služba, v rámci které by šlo pojistit storno zájezdu pro případ absence sněhu během celé zimní sezony, na českém trhu ale není. "Pokud dobře vím, tak nic takového na našem trhu neexistuje," uvádí Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Zimní dovolená bez sněhu ale nemusí být automaticky zkažená. "Pokud není sníh, tak našim klientům nabízíme nějaký alternativní program. Jde například o různé pěší túry. Jsme ale sportovní cestovní kancelář a zimní zájezdy nabízíme výhradně na Balkán, a to zároveň s programem, který je možné podle podmínek na místě změnit," říká pro TN.cz Lucie Veselá z CK Alpina.

[chooze:article;value:524031]

​Meteoroložka Dagmar Honsová doporučuje pečlivě zvážit termín a místo zimní dovolené. Riziko horského pobytu bez sněhu se tím dá významně omezit. "Čím výše položené je lyžařské středisko, kam se chceme vypravit, tím lépe. A podle statistik je nejvíce sněhu na horách na přelomu února a března. V tuto dobu by měla být nejvyšší vrstva sněhové pokrývky. Ta během zimy narůstá postupně," radí Honsová.

"Sezonní výhledy počasí pro střední Evropu předpokládají teplý prosinec. A skoro bez sněhu budou i alpské oblasti. Už v lednu a únoru ale můžeme očekávat výrazné zlepšení," domnívá se meteoroložka.

[chooze:article;value:524523]

​Vyrazit na hory před a o Vánocích proto spíše nedoporučuje. Usuzovat, jaké budou další měsíce podle teplotně nadprůměrného září, je ale podle ní liché. "Závislosti a souvislosti mezi jednotlivými měsíci neexistují. Hodně se skloňuje El Niňo. To ale mívá dopady na počasí u nás v listopadu, prosinci a v lednu," uvádí Honsová.

Velkou neznámou samozřejmě zůstává, jak to bude vypadat se sněhem v následujících letech i desetiletích. "Podle klimatologických scénářů, a pokud se nestane nic hrozného, tak si naše generace v Alpách ještě zalyžuje," uklidňuje meteoroložka.

Například minulá sezona ale ukazuje, že pokaždé se sněhem počítat nejde. Do půlky ledna se na začátku letošního roku téměř nedalo v Evropě lyžovat pod nadmořskou výškou 2 000 metrů.

Zimní dovolené v ohrožení. Tisícům lyžařských středisek hrozí konec (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.