Žádná lvice, ale divočák! Obří blamáž německé policie u Berlína

V noci na čtvrtek byla u obce Kleinmachnow ležící jižně od Berlína údajně spatřena lvice. Svědci ji měli dokonce natočit na video. Rozjela se rozsáhlá pátrací akce.

Jak informoval portál Bild, v pátek bylo do hledání šelmy zapojeno 120 policistů se psy. Už ve čtvrtek na místo zamířil i 15tunový pancéřový vůz bandenburské policie HMV Survivor.

Video s údajnou lvicí, které spustilo celou pátrací akci:

Už od pátečního rána se začaly rojit pochybnosti o tom, že by se skutečně jednalo o kočkovitou šelmu. Kromě videa se nepodařilo najít žádné další stopy. "Lev nemůže jen tak odejít, stejně jako lvice. Zanechávají za sebou stopy. Je velmi zvláštní, že v místě, kde bylo zvíře viděno a natočeno, není žádná stopa vidět," řekl odborník na divoká zvířata Derk Ehlert.

Nakonec ale úřady uvedly, že se nejednalo o šelmu, ale patrně o divočáka. Starosta Kleinmachnowa Michael Grubert na tiskové konferenci ukázal obrázky údajné a skutečné lvice, na nichž vynikly rozdíly. "Našli jsme vzorky výkalů a chlupů. Ty byly zaslány Leibnitzově institutu, výsledky očekáváme zítra," dodal starosta. Řekl také, že video nebylo falešné.

[chooze:article;value:514090]

"Georg Messerer, profesionální a certifikovaný odborník na zajišťování důkazů, nechal dvěma nezávislými odborníky (jeden z Jihoafrické republiky) analyzovat tvar těla a držení těla zvířete vyobrazeného na videu. Oba došli k závěru, že to v žádném případě nebyl lev," stojí na stránkách obecního úřadu v Kleinmachnowě.

Jak uvedl Bild, celá policejní akce vyšla na statisíce eur, tedy miliony až nižší desítky milionů korun. V akci bylo jednu doba 220 policistů najednou. Na jihu Berlína a v okolních obcích bylo od čtvrtka vyhlášeno varování pro obyvatelstvo. "Situace v Kleinmachnowu je zatím klidná. Prosíme však všechny občany, aby se i nadále chovali obezřetně, zůstávali pokud možno doma a nepouštěli své miláčky ven. Případné pozorování šelmy telefonicky ohlaste, nechoďte však zvíře hledat sami na vlastní pěst!" napsala kleinmachnowská radnice na facebooku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.