Moderní bydlení

Žádné divoké změny. K dlouhému životu stačí pravidlo pěti prstů, řekl lékař

Šebek představil jednoduchou metodu, jak se přiblížit co nejzdravějšímu životnímu stylu. "Říkám tomu high five. Na pěti prstech s sebou můžete pracovat, čtyři prsty reflektují fyzické zdraví a jeden prst to duševní," vysvětlil.

První prst se týká střídmosti ve stravování. "Znamená to, že třeba nedojíte talíř. Nemusíte sníst všechno, co tam máte, 80 procent zkonzumujte a prostě se vyhněte tomu typickému českému vylízávání," poradil.

Druhý prst je otužilost. "Snižujte si trošku tělesnou teplotu. Když půjdete ven v podzimním počasí, nemusíte mít nutně zimník, jako by bylo minus 20. Mírné vystavování se chladu má v buňkách v lidském organizmu dokonce reverzibilní účinek, to znamená, můžete i mírně zmládnout. Všechno, co říkám, je postavené na takzvané evidence-based medicine," prohlásil.

Třetím prstem je dostatek dobrého spánku. Co se délky týče, je to asi 8,5 hodiny. Čtvrtý prst je fyzická aktivita. "Abych to zjednodušil a udělal trošku vtipnější, tak říkám, že jedna kapka potu na čele je kvůli blbě nastavené klimatizaci nebo že na vás křičí nadřízený, ale dvě kapky potu znamenají, že jste třeba vystoupili o tři zastávky dříve z MHD a šli jste svižnou chůzí 25 minut do práce. To si, předpokládám, můžeme dovolit každý," dodal.

Pátý prst je duševní zdraví. To je podle Šebka v poslední době, zejména v České republice, velký problém. Jak ale na to? "Já to zjednodušuji na jednu jedinou věc, a to je pěstování vztahů. To znamená mít dobré vztahy se svým partnerem, partnerkou, s dětmi, s rodiči, s kamarády, s kolegy na pracovišti. Pořád se snažit, sice to nebude skvělé, protože to prostě ideální být nemůže, ale budete-li mít dobře nastavené vztahy, spolu s dalšími čtyřmi prsty máte šanci na dlouhý život ve zdraví," řekl.

[chooze:article;value:577405]

Střídmost ve stravování

Spolu s moderátorkou Michaelou Indrákovou se zaměřili na podrobnosti. Třeba co se týče střídmosti a stravování. Kupování lepších potravin, které třeba nejsou průmyslově zpracované, vidí spousta lidí jako zásah do peněženky. Tady ale Šebek říká, že to nevadí, protože pak jich můžeme jíst méně, což je také výhoda.

Navíc spousta potravin ve skutečnosti drahých není. "Je to hodně zeleniny, je to hodně ovoce. Asi bych nosil dříví do lesa, když bych řekl, že se soustředím na takzvané geniální potraviny. Máme teď další generaci malých dětí, která potřebuje, aby se rozvíjel mozek. Tak třeba mandle, brokolice a tak dále," vyjmenoval.

[chooze:article;value:576314]

Radikální změny odporují lidskému naturelu

Řekl také, že není příznivcem rychlých a zásadních změn. Jako příklad dal novoroční předsevzetí. To jde podle něj proti lidské přirozenosti.

"Já jsem velkým zastáncem toho, že jdete procento po procentíčku. Vy můžete udělat relativně malé změny. Pokud váš jídelníček v tenhle moment není moc pestrý, tak se možná jenom zamyslete, že si třeba jeden den, jedno jídlo v týdnu umožníte, že byste jedli pestřeji, že tam zahrnete víc zeleniny či ovoce. Stejně tak s tím pohybem. Není nutné každý den uběhnout deset kilometrů, ale třeba vystoupit o jednu zastávku dříve," navrhl.

Co se snižování chladu týče, i tady navrhuje jít na to postupně. "Pro nás obecně je dosažitelné, abychom vylezli ven a řekli si, jsem moc nabalený, tak si prostě ten kabát na chvilku sundám. Je mi zima, nevadí, 10 minut to třeba vydržím. A v ten moment skutečně v organizmu začnou v buňkách, v mitochondriích, vznikat mechanismy, které vás do určité míry omlazují," uvedl. Na celý rozhovor a detailnější informace k pravidlu pěti prstů se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.