Žádné kontroly při cestě do Chorvatska. Země se stala součástí Schengenu

Poslední řidič v chorvatské Breganě jel k hraničnímu přechodu ukázat pas. A od pohraničníků dostal na památku plyšového medvěda. Celnicí se tam poprvé bez kontroly projela i šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Vstup do země se pro desítky tisíc turistů konečně zjednoduší.

"Otevřeli jsme dveře do Evropy bez hranic. Dnes slavíme nový den, Nový rok a novou Evropu, v níž je Chorvatsko členem schengenského prostoru," uvedl chorvatský ministr vnitra Davor Božinović.

[chooze:article;value:461805]

Pro téměř 4 000 000 Chorvatů, kteří do EU vstoupili už před devíti lety, krok ale neznamená jen jednodušší cestování po Evropě. "Jde o víc než jen o odstranění hraničních kontrol. Je to konečné potvrzení naší evropské identity," myslí si Božinović.

"Kdysi jsme o tom snili a dočkali jsme se. Jsme konečně součástí Evropy, a ne Balkánu," radoval se obyvatel Splitu Zlatko Leko.

S Novým rokem do země vítají také novou měnu, kterou je euro. Zatímco chorvatský ministr financí Primorac s guvernérem centrální banky Vujčičem to oslavili výběrem z bankomatu, lidé příchod nové měny vítají se smíšenými pocity. "Pravděpodobně se dočkáme dalšího 30% zdražení. Raději bychom měli zůstat u kuny," myslí si obyvatelka Záhřebu Sara.

Do půlky ledna budou mít Chorvaté ještě možnost platit kunou. Tu pak budou moci v bankách směnit až do konce roku v kurzu 7,5 kuny za euro. Zato Češi, kterým ještě zbyly kuny, by si měli pospíšit. Některé tuzemské banky a směnárny už je totiž přestávají přijímat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.