Žádné prádlo ani stlaní postele. Na Boží hod se v minulosti nesmělo pracovat

Klid, ticho a mír to je podstata vánočního Božího hodu. Lidé navštěvují bohoslužby a připomínají si příchod Mesiáše na svět.

"Vánoční mše má vždycky hlavní téma, a to radost z boží blízkosti, z narození Krista," řekl pražský arcibiskup Jan Graubner, který celebroval na Štědrý den půlnoční mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

"Jsem ráda, když se s lidmi potkáme v kostele, když společně zpíváme, když si podáme ruku a popřejeme si," připojila evangelická farářka Alexandra Jacobea. 

[chooze:article;value:530820]

​Pojmenování Boží hod vznikl zřejmě proto, že v tyto dny lidé častěji navštěvovali kostely a více přistupovali ke svatému přijímání. A podobně je to i v dnešní době. "Na Boží hod s lidmi často přichází třeba i jejich příbuzní, kteří obvykle do kostela nezavítají," dodala farářka.

O narození Ježíše se v bibli píše ve dvou evangeliích  Matoušově a Lukášově. Podle farářky se Ježíš nenarodil do zrovna ideálních poměrů. To je ale podle ní ta podstata, díky které se jako Boží syn přiblížil obyčejným lidem. "Ti, kdo ho přišli přivítat, byli pastýři, nejchudší vrstva, a zároveň intelektuálové, kteří museli rozeznat, o koho jde. Rozhodně to nebyly vládnoucí vrstvy a rozhodně to nebyla věřící většina," dodala Alexandra Jacobea.

[chooze:article;value:531058]

​Boží hod je také dobrou příležitostí sejít se u slavnostně prostřeného stolu a strávit čas se svými blízkými. "Potřebujeme jeden druhého, potřebujeme o sobě vědět, být si vzájemně oporou. Vánoce nám to připomínají," řekl Cyril Havel, kaplan Břevnovského kláštera.

Dříve se na Boží hod nepracovalo, někde se údajně ani nestlala lůžka. Pokud v ohništi vyhasl oheň, nikdo se neosmělil znovu ho rozdělat. 

Anežka se toužila setkat s Markem Ztraceným. Přání se jí o Vánocích splnilo (24/12/2023): 

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.