Žádné zbraně Ukrajině, hřmí Okamura. Je to v našem zájmu, míní Benda

"Považuji to nepochybně za úspěch a za dvojnásobný úspěch považuju, že se během následujícího týdne rozhodla podpořit ten balík. Takže to je rozhodně úspěšná cesta," prohlásil Benda.

Návštěva českého premiéra i polského prezidenta totiž podle něj hrála roli v sobotním rozhodnutí Sněmovny reprezentantů vojensky i finančně podpořit Ukrajinu. Podle Okamury na to neměl Fiala vliv.

"Tato konkrétní návštěva byla odměnou za téměř 350 miliard korun, co nás bude stát nákup amerických stíhaček F-35," uvedl Okamura. "Problémem je to, že premiér Fiala vůbec nemluvil například o investicích USA do České republiky a tak dále," dodal. Předseda vlády se podle něj měl setkat i s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. 

[chooze:article;value:551897]

Podpora Kyjevu je podle Bendy národním zájmem. "Pokud Ukrajina prohraje, tak nás od velmi expanzivního Ruska dělí jenom Slovensko," varoval. 

"Jsme jediní ve Sněmovně proti posílání zbraní na Ukrajinu," zdůraznil Okamura. "Konflikt je zamrzlý a nikam nevede," doplnil. Česko se podle něj kvůli pomoci Ukrajině zadlužuje. "Je to odpovědná investice do budoucnosti," reagoval Benda. 

Migrační pakt

"To, co se odehrálo v tomto týdnu je úplně bizarní a absurdní. Já chápu, že občané mají obavy z toho, že pokud sem budou přicházet ať už muslimové nebo lidé z Afriky, že na to nejsme zvyklí. My jsme dokázali vstřebat obrovskou uprchlickou vlnu z Jugoslávie v 90. letech, dokázali jsme vstřebat spoustu lidí ze Slovenska, teď jsme dokázali vstřebat velkou uprchlickou vlnu z Ukrajiny, ale nechceme, ať sem tito lidé chodí," řekl Benda.

V létě na pakt vláda kývla. "Obsahoval celou řadu věcí, které měly zlepšit situaci," vysvětlil Benda. Pak se ale podle něj změnil kvůli europarlamentu. "Ten je příliš levicový, je příliš ovlivněný Gretou Thunberg," dodal.

[chooze:article;value:551788]

Problematický byl pro SPD ale už pakt, který schválil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). "Obsahuje povinnou solidaritu, obsahuje povinné přerozdělování v druhé fázi poté, co by se nad míru vyplácely země 20 tisíci eury. Má to začít za dva roky. Zničíte Českou republiku. Vy jste se alibisticky zdrželi ve finále, zatímco Polsko, Slovensko, Maďarsko hlasovaly proti," prohlásil Okamura.

Podle předsedy SPD jsou tři možná řešení. "Změnit vládu v České republice, vláda se musí postavit proti, referendum proti migraci, proti migračnímu paktu. Tady je SPD aktivní, ostatně naše petice proti migraci se projednávala ve Sněmovně, vy ale kašlete na hlasy občanů," vyčetl Bendovi. "Třetí věc je samozřejmě změna Evropského parlamentu," přidal třetí možnost.

Změna vlády by podle Bendy nic nezměnila. Zpřísnit by jej podle něj mohl europarlament.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.