Žádné známky, individuální přístup. Waldorfské školy jsou v Česku 30 let

Iva Bečvářová je učitelkou na ZŠ Dědina v Praze. Tato škola má několik tříd, kde se vyučuje pomocí waldorfské metody. Metoda se do Česka dostala už v roce 1990, kdy v tuzemsku vznikla první škola, kde se jí využívalo.

"Waldorfské školy jsou opravdu jiné než klasické školy, protože se zaměřují na celostní rozvoj dítěte, na rozvoj osobnosti dítěte a dávají mu velkorysý prostor pro rozvoj jeho individuality. Každý učitel, který chce na waldorfské škole učit, musí dobře znát vývojové fáze dítěte, protože každá vývojová fáze dítěte má své potřeby. A na potřeby konkrétní, pro daný určitý věk, reaguje waldorfská pedagogika přesně s obsahy, které děti potřebují," popsala Bečvářová ve Snídani.

Metoda je zajímavá třeba tím, že děti nedostávají klasické známky. "Samozřejmě, že práce, které děti tvoří, kontrolujeme a opravujeme, ale výstupem je slovní hodnocení. Rodič se od učitele dozví, protože učitel jde s dětmi od první do deváté třídy, jak na tom dítě je, jak je silné nebo slabé v některých předmětech nebo aktivitách ve společných konzultacích," objasnila Bečvářová.

[chooze:article;value:528687]

​Waldorfská škola se snaží o více individuální přístup k žákům, přiblížila Bečvářová: "Všechno vlastně záleží na spolupráci rodičů a školy, protože dítě poznáváme společně. Učitel chodí, když začíná první třída, učit na učitelské návštěvy do domovů, kde poznává zázemí dítěte. Ještě než děti přijdou do školy, tak má s rodiči podrobný a hluboký ponor do dětského příběhu života, aby věděl, koho do toho třídního společenství pozve. Zná celé rodinné zázemí i tu dušičku už předtím, než nastoupí do školy."

Rodiče také zajímá, jak je to s přestupem na jinou školu, ať už se jedná třeba v případě přestěhování o jinou základní školu, nebo o navazující studium. "Dítě je připraveno na přechod velmi dobře, protože za těch pět let získá takové kompetence a dovednosti, které waldorfská škola pro život dává, že si myslím, že si dost dobře poradí," řekla Bečvářová.

"Naši absolventi jsou výjimeční tím, že jsou nadprůměrně flexibilní, jsou velice aktivní a tím, že rozvíjíme klíčové dovednosti pro život, tak je pak používají, řekla bych, velmi inspirativním způsobem dál," dodala Bečvářová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.