Žádný výběr a po večerech hlad. Strava v domovech důchodců je alarmující

Martina Němcová a Marcela Petrová Kafková z Masarykovy univerzity představily v časopise Fórum sociální politiky novou studii Stravování seniorů v institucionální péči. V ní se zabývají úrovní stravování seniorů v českých domovech důchodců.

Autorky zkoumaly 47 českých domovů z celkem 85. Veřejně přístupné jídelníčky mělo pouze 20 zařízení. "V českém prostředí je podoba stravování výrazně podmíněna hygienickými předpisy a dalšími pravidly," konstatovaly. 

Podávání jídla

Poměrně striktní je období podávání pokrmů. "Výdej snídaně typicky začíná v 7:30 hodin nebo v 8:00 hodin a končí v 8:00 až 8:30 hodin. U obědů je délka výdeje jídla podobná," stojí ve studii.

Některé domovy servírují snídaně a obědy jen během 30 až 45 minut, jiné mají ale až dvouhodinový interval. Mezi zkoumanými zařízeními byly i takové, které servírují večeři nejpozději v 17:30. Vzniká tak poměrně dlouhý čas mezi tím, kdy se senior nají a kdy jde spát.

Například na oběd nemají u zkoumaných zařízení často klienti možnost si vůbec vybrat jídlo, vaří se jen jedno, nebo si mohou vybrat jen ze dvou jídel. Často se objevují také "pseudovolby", kdy se klienti mohou rozhodnout mezi rybou s bramborami nebo rybou s bramborovou kaší.

[chooze:article;value:532434]

Vyhlášky a nařízení

Problém je ale často přímo ve vyhláškách, kdy třeba vyhláška 137/2004 Sb. stanovuje, že není možné si jídlo třeba vyzvednout později: "Pokrmy nevydané ve lhůtě, která byla určena osobou provozující stravovací službu v rámci postupů založených na zásadách kritických bodů, nelze dále skladovat, opakovaně ohřívat ani dodatečně zchlazovat nebo zmrazovat."

Některé domovy možnost ohřátí a podání jídla později umožňují, ale jen z podstatných důvodů, jako je třeba návštěva lékaře.

Podle autorek jídelníčky ve zkoumaných domovech důchodců neodpovídají aktuálním znalostem, co se správné výživy týče.

Specifické diety

Co se specifických potřeb klientů ohledně diet týče, autorky uvádí, že "většina domovů, u kterých se nám podařilo získat data, uvedla, že jsou schopni zajistit alespoň jeden druh diety. Pouze minimum řádů ale uvedlo, pro koho jsou diety určeny, a žádný z řádů neuvedl, čím jsou diety specifické. Klientům tak nemusí být jasné, podle jakých zásad je jejich strava připravována".

"Sama mám zkušenost, kdy jsem zjišťovala na pár místech, zda přijmou klienta do sociálního zařízeni, s přísnou dietou bezlepkovou a s intolerancí na laktózu a také na kravskou bílkovinu. A výsledek – nejsme schopni zajistit takto finančně nákladné diety. Bohužel povinnost vařit takovéto diety není uzákoněna ani v MŠ či ZŠ. Přitom lidí s těmito intolerancemi přibývá," stojí v komentářích pod článkem na facebooku.

[chooze:article;value:532919]

Disciplinace klientů

"Denní režim klientů se tak zdá být silně podřízen nastavenému systému podávání stravy. O disciplinaci svědčí také to, že některé řády stanovují, jak má být klient oblečený, pokud se stravuje v jídelně a výrazně omezují možnosti uchovávání vlastních i trvanlivých potravin. Určují i to, v jakých hodinách a za jakých podmínek může využít společnou kuchyň. Také výběr jídla není příliš velký, v některých případech nulový. Variabilita v jídelníčku je často pouhou úpravou pro jednotlivé diety, nikoliv skutečnou možností volby," zní v hodnocení studie.

Autorky na konec poznamenávají, že hlavním smyslem studie není vypíchnutí nedostatků, ale popsání aktuálního stavu.

Seniory trápí samota i zdražování, většina důchodu padne na nájem a lék. Podívejte se na zářijovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.