Žádost o invalidní důchod může být boj. Tímto krokem proces urychlíte, radí úřad

Žádost o invalidní důchod jde podat elektronicky i osobně na okresní správě sociálního zabezpečení. Vyřizování žádosti má dvě hlavní části, a to posouzení invalidity a následně rozhodování o invalidním důchodu, upozornil úřad v tiskové zprávě.

Posouzení invalidity

"Posudkový lékař Institutu pro posuzování zdravotního stavu (IPZS) objedná základní vyšetření u vašeho ošetřujícího lékaře, kterého jste uvedli v žádosti," popsal úřad první krok.

Následně máte možnost během 15 až 20 dnů od podání žádosti doložit další lékařské a zdravotnické zprávy. Povinností je vyplnit a doložit takzvaný profesní dotazník. 

"Ten obsahuje kromě vašeho subjektivního vnímání zdravotního stavu a jeho vlivu na vaši pracovní schopnost také informace o vaší dosavadní kvalifikaci, pracovních zkušenostech a předchozích vykonávaných zaměstnáních," vysvětlil úřad.

[chooze:article;value:541344]

Při zpracování posudku vychází posudkový lékař z kompletní zdravotnické dokumentace. K osobnímu vyšetření si vás posudkový lékař většinou nepředvolá.

"Principem posudkového lékařství je aplikovat váš zdravotní stav na příslušná ustanovení právních předpisů. Proto posudkový lékař nehodnotí samotnou diagnózu, ale pouze dopad vaší dlouhodobé nemoci, úrazu či jejich následků na vaši pracovní schopnost," sdělil úřad.

Pokud trpíte více nemocemi nebo postiženími, určí lékař tu nejvážnější. V odůvodněných případech pak u dalších nemocí muže maximálně o deset procent zvýšit určenou míru poklesu pracovní schopnosti.

[chooze:article;value:537114]

Uznání invalidity pak ale nemusí být trvalé, váš stav se totiž může zlepšit. "Při každém kontrolním posouzení může být stupeň invalidity ponechán beze změny, nebo zvýšen, ale také snížen," uvedl úřad.

Celý proces jde výrazně zrychlit. Můžete totiž veškeré lékařské zprávy a nálezy doložit už se žádostí o invalidní důchod. 

Přiznání invalidního důchodu

Uznání invalidity ještě neznamená, že máte automaticky nárok na invalidní důchod. Ve druhé části procesu totiž ČSSZ ověřuje dobu pojištění. U lidí nad 28 let je to pět let. Ti starší musí buď za posledních deset let platit pojištění aspoň pět, nebo posledních 20 let platit pojištění deset let.

Odpracovaná doba není vyžadovaná v případě, že invaliditu způsobil pracovní úraz, jde o nemoc z povolání nebo takzvanou invaliditu z mládí. Nárok na invalidní důchod pak nemají lidé starší 65 let.

I přiznání důchodu jde zrychlit. "V evidenci ČSSZ nám zpravidla chybí vaše náhradní doby, konkrétně to bývá doba studia, základní vojenské služby nebo péče o dítě. Jestliže tyto doby doložíte současně se žádostí o invalidní důchod, celý proces výrazně zrychlíte," poradil úřad.

Lidé musí počítat s nižšími penzemi. Důchodová reforma není dostatečná, tvrdí ekonom (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.