Záhada na železnici v Česku. Vlaky ničí závada na trati, cestující vozí autobusy

Obrázek popraskané oceli na kole jedné ze souprav Českých drah cestující vidět opravdu nechtějí. "Poškození kol je natolik rozsáhlé, že v jízdních plochách vznikají trhliny," popsala mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Zarážející je, že takové poškození nemá na svědomí vandal. Praskliny vznikají při běžném provozu. Technici ve vozovně musejí kola opakovaně brousit a tím se rychle snižuje jejich životnost. České dráhy mají obavy o bezpečnost cestujících. "Rozvoj těchto trhlin by mohl způsobit takové poškození kol, že by mohlo dojít k výraznému narušení jízdních vlastností vozů," doplnila Rajnochová.

[chooze:article;value:544625]

Správa železnic hned po oznámení problému vyslala na trať své inspektory, ale záhada se tím jen prohloubila. "My jsme udělali zkušební jízdy, ale proběhly naprosto bez problémů a závadu se nepodařilo objevit," sdělila mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Železničáři teď procházejí desítky kilometrů trati pěšky a snaží se vytipovat místa, kde by k poškození vlaků mohlo docházet. Dráhy předpokládají, že výluka mezi Tišnovem a Novým Městem na Moravě bude trvat do pátku, Správa železnic by do té doby měla závadu odstranit.

Do doby, než se záhada vysvětlí, musejí cestující místo vlaků používat autobusy. "Co se dá dělat? Je to trochu komplikace. Už by ta trať potřebovala opravit," myslí si jeden z dotázaných. Praskliny na kolech vlaků se důkladně monitorují, protože mohou být první známkou únavy materiálu. Pokud obruč praskne, hrozí vykolejení celé soupravy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.