Záhadná nákaza v USA zabila dva lidi. Šíří ji houba, která roste i v Česku

[chooze:gallery;value:35191]

​Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí řeší už několik měsíců neobvyklý případ. Desítky lidí se tam v roce 2023 měly nakazit záhadnou nemocí. Vyšetřování nově ukázalo, že všichni pacienti mají něco společného – stravovali se v jedné ze sushi restaurací ve státě Montana a objednali si stejné jídlo.

Součástí pokrmu měla být i houba známá pod názvem smrž obecný. "Konzumace smrže, který je obecně považován za jedlého, byla spojena s gastrointestinálním onemocněním," cituje výsledky šetření deník CNN. Údajně šlo o smrže vypěstované v Číně a které distribuovali i do restaurací v Kalifornii.

Žádná další hlášení ale hygiena neobdržela. Podle lékařů to mohlo být proto, že restaurace, ve které se lidé nakazili, připravovala houby jinak než kalifornské restaurace. Podávali je totiž jen lehce povařené či syrové. V kalifornských restauracích měly být smažené.

[chooze:article;value:542035]

​Houba, která je označována za jedlou, má zřejmě na svědomí dvě úmrtí. Dalších 45 lidí, kteří se přihlásili tamní hygienické stanici, potrápilo zvracení i průjem. Čtyři z nich skončili na pohotovosti a další tři byli několik dnů hospitalizovaní.

Podle odborného portálu Na houby je možné na smrže narazit i u nás, a to hlavně na jaře. Roste už zhruba od března a daří se mu hlavně na okrajích lesů a cest, loukách, zahradách i parcích. "Staré plodnice se nedoporučuje sbírat, protože mohou obsahovat jedovaté látky," radí portál.

V Česku se šíří nebezpečná houba. Škodí stromům i lidem (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.