Záhadný konec hlavního svědka. Odhalil lajdáctví Boeingu, našli jej mrtvého

Firma Boeing, která je jedním z největších světových výrobců letadel, má problém. Čelí žalobě kvůli zanedbávání bezpečnosti na svých letadlech. Kontrola Federálního leteckého úřadu v lednu odhalila nedostatky ve 33 z 89 zkoumaných letadel, upozornila agentura Reuters.

Na špatnou bezpečnostní situaci ve firmě upozornil její bývalý zaměstnanec John Barnett, který pro společnost pracoval až do roku 2017, kdy odešel do důchodu. Dva roky po odchodu z firmy začal poukazovat na problémy, které Boeing měl.

Podle Barnetta zanedbávala firma bezpečnost práce i výrobků. Přepracovaní dělníci tak měli dostávat ke stavbě letadel součástky, které nesplňovaly bezpečnostní standardy, píše portál BBC. Barnett také mluvil o problémech s nouzovými kyslíkovými maskami, u kterých až čtvrtina nemusela správně fungovat kvůli chybným čerpacím systémům.

[chooze:article;value:545444]

Boeing měl podle Barnetta k těmto opatřením přistupovat, aby ušetřil. V praxi tak mělo být zcela běžné, že pracovníci používali součástky z rozebíraných letadel při stavbě nových, protože to bylo rychlejší a levnější než čekat na nové díly.

Barnett svá tvrzení předložil i před soudem. Minulý týden poskytoval soudní rozhovory právníkům, kteří se zabývali případem Boeingu. V sobotu pak měl svědčit, k soudu se ale nedostavil.

Policisté našli Barnetta mrtvého v jeho automobilu na parkovišti před hotelem, kde přebýval. Podle policie byla příčinou smrti zranění, která si měl Barnett způsobit sám. Jeho úmrtí je ale stále ještě předmětem vyšetřování, píše portál USA Today.

Boeing se dostal pod palbu kritiky letos v lednu kvůli incidentu, při kterém za letu upadly letounu Boeing 737 Max 9 dveře. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, ale přiměla americké ministerstvo spravedlnosti, aby zahájilo inspekci dalších letadel firmy kvůli obavám z dalších podobných poruch.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.