Záhadný výpadek signálu GPS nad Polskem. Úřad to nedokáže vysvětlit

Zatím zůstává velkou záhadou, proč je v mnoha oblastech Polska narušen signál satelitní navigace GPS. Na problém podle polské mutace magazínu Business Insider upozornili mezinárodní experti, kteří situaci sledují.

"Velké problémy mohou pocítit kromě letadel i posádky lodí v Baltském moři. Varování v souvislosti s touto situací už vydala polská agentura letových navigačních služeb," upozorňuje zmiňovaný magazín.

"Letecká doprava ale pouze na navigaci odkázaná není. Piloti jsou schopní doletět do cíle i bez ní," uklidňuje Jakub Kraus, vedoucího Ústavu letecké dopravy z pražského ČVUT.

[chooze:article;value:533741]

​"Zatím není jasné, jaké úrovně nepřesnosti v navigaci odborníci zjistili ani co je způsobuje. Samozřejmě může jít také o rušení signálu, ale toto by bylo nejspíš zjištěno i na zemi," dodává pro TN.cz Kraus.

"Naši odborníci vidí souvislost s povětrnostní situací. Zda je to skutečný důvod, uvidíme v následujících dnech po výsledcích monitorování," uvedl pro web tvn24.pl mluvčí polského Úřadu pro elektronickou komunikaci Witold Tomaszewski.

Nouzové přistání na pražském letišti. Letadlo hlásilo pokles tlaku v pneumatikách (2/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.