Záhadný zápal plic z Číny je v Česku. Způsobuje ho nezvyklá bakterie

Počet lidí s respiračními chorobami je letos nadprůměrný. "Nicméně stále jsme nepřesáhli epidemické maximum, a to ani v souhrnném výkazu všech onemocnění," uvedla lékařka z Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Velký rozruch ale v posledních týdnech vzbudil suchý zápal plic z Číny. "V Čechách tuto infekci detekujeme v souvislosti s jakýmkoli onemocněním velmi sporadicky, a to jak v nemocniční péči, tak primární ambulantní péči," řekla Jiřincová

Nejvíce se infekce zatím vyskytuje v Praze. "Za nejčastěji detekující laboratoře můžeme považovat nemocniční laboratoře Fakultní nemocnici Motol a Fakultní nemocnice Bulovka, což jsou ovšem ohromné nemocnice s velkou spádovou oblastí, ale ani tam nedosahujeme v období od 40. do 48. kalendářního týdne více než 20 záchytů," poznamenala Jiřincová.

[chooze:article;value:531081]

Netypická bakterie

Nejde podle ní o nic nového. "Mycoplasmy pneumonie způsobují ojedinělé epidemické vlny nejčastěji v období tři až pět let," uvedla. Nezpůsobují podle ní těžké průběhy onemocnění. "Zvýšený počet závažných onemocnění můžeme dávat do souvislosti s jinými vlivy," sdělila.

Je podle ní skoro potvrzené, že v Číně jde o souhrn více onemocnění. Mycoplasma pneumonie se tak spojila s covidem a dalšími respiračními chorobami. 

"Je to netypická bakterie, která žije parazitickým způsobem. Tím pádem ji musíme léčit jinak. Antibiotika nejsou bakteriocidní, nezabíjejí mycoplasmu, pouze ji zastavují. Musí se tak užívat déle," vysvětlila Jiřincová. "Je potřeba používat antibiotika specifická právě pro zastavení tohoto patogenu," dodala. Momentálně podle ní není třeba se nemoci obávat.

"Co se týká tabletových forem azithromycin, clarithromycin jsou naprosto bez problémů dostupné," řekl o antibiotikách určených na tuto infekci náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

[chooze:article;value:530873]

Převažuje chřipka

Momentálně je ale o hodně častější chřipka. "Přišla poněkud dříve než jiná léta. Odpovídá to ale předepidemickým obdobím. Nelze hovořit o tom, zda bude epidemie chřipky před Vánoci, nebo až po Vánocích," míní Jiřincová.

Celkově je podle Dvořáčka v Česku už dostatek antibiotik. "Sirupové, tabletové formy antibiotik jsou stále dostupné. U sirupů přetrvává lokální nedostupnost. Dnes nám byla potvrzena další dodávka, která by měla dorazit v půlce prosince," uvedl Dvořáček.

Roste spotřeba antivirotik, které se používají na covid-19. "Chtěl bych tímto apelovat, abychom nezanedbávali očkování proti covidu a chřipce,," vyzval.

Podívejte se na záznam z tiskové konference ministerstva zdravotnictví:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.