Zahrádky berou útokem slimáci. V jediné se jich mohou schovávat stovky

Jen co zaleze slunce, pustí se armáda škůdců do plenění. Květině, kterou si slimáci vyhlédnou, zbývá jen několik hodin života. Slimáci se obvykle skrývají pod prkny nebo dlaždicemi.

Mocná invaze začala už v půli května. Teplá zima způsobila, že nakladená vajíčka nevymrzla. "Zatím to deštivé počasí převládá. Je dost pravděpodobné, že by aktivita slimáků mohla být časem ještě větší a způsobit více škod," varuje entomolog Bohuslav Mocek.

[chooze:article;value:495588]

Za 35 minut sbírání lze najít i 100 slimáků. "Zkoušeli jsme pasti, ale to moc nefunguje," podělil se o své trápení se škůdci zahrádkář Honza. Letos už mu slimáci kompletně sežrali sazenice melounů.

Aby o zeleninu nepřišli, zahrádkáři musejí investovat čas i peníze. Sezóna ještě pořádně nezačala a už mají napříč republikou pořádné škody. Někteří se ve válce se slimáky spoléhají na zvířecí pomocníky.

Oblíbení jsou indičtí běžci, plemeno kachen, které je navíc i ozdobou zahrad. Češi ale v boji s plži nešetří kreativitou. Třeba pan Machurek sestavil elektrický ohradník z hliníkových pásků napojených na baterii. Škůdce prý dostane ránu a odplazí se jinam.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.