Zahraniční zpravodajka TV Nova: Tel Aviv je pod závojem zvláštních očekávání

[chooze:gallery;value:33694]

"To, co okolo sebe zatím cítím, bych nazvala zvláštním závojem. Všichni čekají na to, co se stane, nebo nestane. Jestli se třeba za týden vrátí ke svému normálnímu životu, nebo bude třeba v bezpečnostních opatřeních přitvrdit. Jsme v tuhle chvíli někde uprostřed," hodnotí reportérka TV Nova Kateřina Vodvářková aktuální situaci v zemi, která po napadení teroristickou organizací Hamás vojensky útočí na území Pásma Gazy. 

V prvních dnech chce reportérka v Tel Avivu hlavně zmapovat atmosféru a pocity obyvatel země, která se od začátku října nachází ve válečném stavu. "Na první pohled se může zdát, že se nic nezměnilo, protože jsou lidi na ulicích, koupou se v moři. Když s nimi mluvíme, tak potvrzují, že ta atmosféra uvnitř je jiná," popisuje dojmy z prvních hodin v židovském státu. Přesto podle ní ale často mrazí z příběhů lidí, jejichž blízcí zemřeli, nebo jsou stále pohřešovaní v Gaze. 

[chooze:article;value:525592]

Rychle do krytu 

​"Mám pocit z lidí, se kterými jsem mluvila, že tady v Tel Avivu nevnímají bezprostřední riziko, je známé, že izraelská obrana má velmi dobře zajištěný vzdušný prostor, i tak ale nezachytí sto procent raket. To byl případ z pátku, kdy na okraji města dopadla jedna raketa na dům a zranila tři lidi," připomíná novinářka a doplňuje, že nejvíce je nynější situace vidět na připravenosti krytů, kam se musí chodit lidé v případě poplachu okamžitě schovat. Některé obchody jsou v této metropoli zavřené a část škol poslala kvůli bezpečnosti žáky domů. 

​"Všude jsou otevřené kryty. Když například otevřu aplikaci Google Maps, aniž bych si cokoliv hledala, automaticky jsou tam vidět nejbližší atomové kryty všude na mapě. Je to první věc, co vidím, když otevřu mapu," říká. Odlišné odhodlání tamních obyvatel si nejvíc uvědomila, když ji při ubytování v hotelu recepční hned upozornil na to, kde je kryt, kam se v případě nutnosti můžou rychle schovat. 

Kvůli tomu je podle ní zásadní sledovat účty izraelských ozbrojených složek na sociálních sítích, které pravidelně informují o tom, v které části Izraele jsou sirény a dávají tam podrobnosti o tom, kde je situace nejhorší, aby lidé věděli, čemu se vyhnout a novináři se dostali k nejčerstvějším zprávám.

[chooze:article;value:527676]

Jako první si Vondvářková v Izraeli předala informace s několika dalšími kolegy, kteří ji po několika týdnech pobytu blízko bojiště sdělili tipy ohledně toho, čeho se má držet.

"Válečný konflikt pokrývám poprvé, je to nová věc a jsem ráda, že jsem se mohla pobavit s někým zkušeným, který mi mohl říct, co a jak," dodává. Její bulharský kolega ji poté přidal i do whatsappové skupiny, kde si novináři vyměňují postřehy a informace z míst, kam je těžké se dostat. "I z bezpečnostního hlediska je důležité si říkat, kam můžeme, kam nemůžeme a kde kdo natáčí.

Po dvou dnech by se měl štáb TV Nova v Izraeli přesunout na jiné místo, v plánu je zatím Jeruzalém, ale i několik kibuců, kde 7. října zmasakrovali teroristé z Hamásu tamní obyvatele. Zároveň je reportérka i v kontaktu s lidmi, kteří na misi Lékařů bez hranic pomáhají při extrémní humanitární krizi v Gaze během izraelského bombardování. "Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Jsem v kontaktu i s lidmi, kteří přežili festival Supernova, kde proběhl nejhorší masakr. Všichni si pamatujeme děsivá videa a fotografie. Příběhy těchto lidí bych rovněž chtěla sdělit," doplňuje. 

Izrael se soustředí na pozemní operaci. Vojáci bojují s Hamásem: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.