Zahřívaný tabák s příchutí v Česku už nekoupíte. Okolní státy ale zákaz ignorují

Nahřívaný tabák si v Česku dopřává asi 600 tisíc lidí. Ti se teď budou muset spokojit s běžnou tabákovou chutí. Jedním z hlavních důvodů zákazu je rostoucí popularita, která souvisí s tím, že řada lidí nepovažuje výrobky za škodlivé. Sladké ochucené příchutě navíc lákají ke kouření mladé nekuřáky.

Zákaz vychází z evropské směrnice, která stanovila 23. říjen jako nejzazší termín účinnosti. Po tomto dni neumožňuje ani doprodej zásob. "Všechny země měly povinnost začít uplatňovat, ne všechny se tak rozhodly. Ze sousedních zemí pouze Německo platí od pondělka," vyjádřil se mluvčí tabákové společnosti JTI Jiří Sochor. 

[chooze:article;value:526661]

​Státům za porušení zákazu hrozí sankce. Jenže třeba Poláci si s tím hlavu nelámou. Peníze prý na pokutu vyberou na daních. A velkou měrou přispějí nejspíš i Češi, a to odhadem zhruba půlmiliardou korun ročně na spotřební dani a DPH. "Máme zásoby asi na dva měsíce. Takže si uděláme vánoční výlet do Polska," svěřila se jedna Češka v anketě televize Nova. 

Někteří výrobci reagují na zákaz tím, že přicházejí s novými produkty, které neobsahují tabák. "V posledních týdnech jsme uvedli na trh alternativy na herbální bázi. Neobsahuje žádný tabák a nabízíme ho v pěti příchutích. Cenově je na stejné hladině," prozradil generální ředitel British American Tobacco pro Česko, Slovensko a Maďarsko Štěpán Michlíček.

Kromě zahřívaných výrobků bez tabáku výrobci nabízejí i elektronické cigarety s tekutými náplněmi. I na ty si chce ale řada států EU posvítit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.