Zahynul jeden z nejstarších volně žijících lvů na světě, ubodali ho vesničané

Zvíře přišlo o život ve vesnici Olkelunyiet sousedící s národním parkem Amboseli na jihu země. Pastevci ho ubodali kopími, když lovil jejich dobytek, informovala BBC.

Mluvčí Keňské služby pro divokou přírodu Paul Jinaro řekl BBC, že lev byl starý a slabý a do vesnice se zatoulal z parku při hledání potravy.

Ochránci přírody z organizace Lion Guardians (Lví strážci) uvedli, že Loonkito byl nejstarším lvím samcem v národním parku, ba možná i v celé Africe. Divoce žijící lvi se obvykle dožívají 13 let, v zajetí to může být podstatně déle.

[chooze:article;value:481486]

​Ke konci období sucha roste počet konfliktů mezi lvy a lidmi, neboť šelmy kvůli nedostatku potravy v zoufalství napadají domácí zvířata.

Zabití Loonkita bylo "těžkou situací pro obě strany, lidi i lva", uvedli Lion Guardians a pochválili ho jako "symbol odolnosti a soužití".

"Toto je bod zlomu pro konflikt mezi lidmi a divokými zvířaty a my jako země musíme udělat více pro ochranu lvů, kterým hrozí vyhynutí," řekla BBC Paula Kahumbu, ochránkyně přírody a výkonná ředitelka organizace WildlifeDirect.

Afrika je domovem téměř všech volně žijících lvů, malá populace je ještě v Indii.

Zoo Dvorec přivítala v roce 2021 nový přírůstek do lví smečky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.