Zájem o dovolené je letos rekordní. Do zahraničí vyrazí miliony Čechů

Pláže, ale i nekonečné scenérie hor a historické památky. Stále více Čechů prý přichází na chuť kombinovaným dovoleným, kdy odpočinek proloží poznáváním země a cestováním.

"Z těch skokanů v letošním roce to je rozhodně Albánie, Černá hora anebo Madeira pro ty aktivnější cestovatele," poznamenala mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

[chooze:article;value:514208]

"Většina lidí zkracuje pobyt u moře a dodává si nějakou aktivní dovolenou," upozornil mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Výhodou destinací, které ještě donedávna turisté příliš nenavštěvovali, jsou i ceny. Ve srovnání s přecpanými letovisky jsou totiž až několikanásobně nižší než třeba v Chorvatsku.

"Ceny v Chorvatsku šly výrazně nahoru a někdo s průměrným platem si těžko může dovolit strávit léto na Jadranu," prohlásil jeden z tamních delegátů. Čechy ale vyšší ceny neodrazují, takže cestovní kanceláře zažívají boom.

"Zájem o letní zájezdy je letos rekordní, je výrazně vyšší než byl loni touto dobou i výrazně vyšší než byl v roce 2019 v té poslední sezóně ještě před covidem. Z dlouhodobého hlediska mají lidé zájem o tradiční a prověřené destinace jako turecká riviéra, jako jsou řecké ostrovy, Španělsko," sdělil mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

[chooze:article;value:513871]

"Při výběru hotelu Češi čím dál tím více vybírají kvalitnější hotely, čtyřhvězdičkové a lepší s all inclusive, ideální blízko pláže anebo rovnou na pláži," řekl mluvčí cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný.

Čechy prý stále lákají i exotické destinace, část z nich ale nakonec odradí ceny. "Dá se očekávat, že do Thajska, kam před covidem odlétalo kolem 50 tisíc lidí, letos odjede tak 35 až 40 tisíc lidí. Je to dáno tím, že letenky jsou skoro dvakrát tak drahé, jako byly před covidem," prohlásil Papež.

Čechy letos lákají i evropská města. Památky si prý ale nechtějí prohlížet ve velkém horku, a tak na řadu míst vyrazí až s příchodem chladnějšího počasí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.