Moderní bydlení

Zájem o dovolené stoupá. Češi utíkají před zimou do exotických destinací

Enormní zájem o zájezdy v době vánočních svátků některé cestovky zaskočil. "Nás překvapil opravu velký zájem zákazníků o exotiku nebo obecně o zájezdy v době vánočních svátků. V podstatě už teď vidíme, že ty prodeje jsou o více než 20 % větší než loni," řekla mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Jiroušková.

"Češi čím dál častěji tráví Vánoce nebo silvestra někde na pláži. Oblíbené jsou i vzdálenější destinace, jako je Vietnam, Dominikánská republika nebo Kuba. Těm destinacím pomáhá, že se dá letět přímo z Prahy," řekl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

[chooze:article;value:577943]

​Zájem je zejména o Egypt, ale i další lehce dostupné exotické destinace. "Pokud se bavíme o Vánocích, tak mnoho Čechů si už zvyklo trávit svátky v Egyptě, což je na počty Čechů, které tam vozíme, velmi výjimečná destinace," uvedla mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Lucie Bukovanská.

Podle odborníků za vysokým zájmem stojí především příznivá ekonomická situace. "Vidíme na tom, že cestovní ruch obecně sílí, a je to dáno i obecně zlepšující se ekonomickou situací, nízkou mírou inflace, nízkou nezaměstnaností a také růstem reálných mezd," věří ekonom Petr Studnička.

Například v letošním prvním čtvrtletí reálná mzda vzrostla téměř o 5 %, oproti tomu v minulých letech se spíš propadala směrem dolů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.