Zájem o hypotéky je opět na vzestupu. Úrokové sazby lehce klesají

Češi sní o vlastním bydlení. Více než polovina lidí žijících v nájmu by ráda měla svou nemovitost. Mnohdy proto sahají po hypotéce, kterou si ale ne každý může dovolit.

"Splátky jsou relativně vysoké, dnes průměrná výše hypotéky převyšuje tři miliony korun. Ale je to i dáno určitou tradicí, protože Češi mají rádi vlastnické bydlení a preferují ho oproti nájemnímu bydlení, které je podstatně více rozšířené v zahraničí," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

Podle České bankovní asociace objem poskytnutých hypoték stoupá. Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun, což je oproti červenci nárůst o čtvrtinu a nejvyšší hodnota od června 2022. Meziročně šlo o první nárůst od konce roku 2021. "K mírnému oživení dochází, přesto je třeba říct, že objem poskytnutých hypoték je vlastně za první pololetí letošního roku nejnižší za posledních deset let," doplnil Studnička.

[chooze:article;value:515551]

​"Za tímto nárůstem vidím hlavně to, že lidé si jednoduše zvykli na prostředí vyšších úrokových sazeb. V posledním roce řada domácností odkládala rozhodnutí pořídit si vlastní nemovitost. Lidé čekali, jak se bude situace vyvíjet," uvedl manažer Broker Consulting Lukáš Bendík.

Úrokové sazby ale klesají. V srpnu byly na nejnižší hodnotě za poslední rok. "Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v srpnu dále mírně poklesla na 5,78 procenta. Zůstává tak nejnižší od srpna minulého roku, tj. za poslední rok. Úrokové sazby tak v posledních třech měsících opět klesají, což bylo umožněno postupným, i když stále rozkolísaným poklesem tržních úrokových sazeb," sdělila Česká bankovní asociace.

I tak ale zůstávají sazby nejvyšší za posledních 20 let. Centrální banka má o základních úrokových sazbách, které mají vliv na hypotéky, opět jednat na konci září. Podle guvernéra Aleše Michla však klesat nebudou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.