Zájem o koupi bytů opět roste, nejdražší jsou stále v Praze a Brně

Banky a stavební spořitelny loni poskytly úvěry na bydlení ve výši 150 miliard korun, to je téměř o čtvrtinu méně než v roce předchozím. Ceny nemovitostí tak díky nízkému zájmu nějakou dobu stagnovaly. Teď ale očekávají ekonomové další nárůst poptávky i cen.

"Ke konci roku už jsme pozorovali celkem rapidní zájem o byty, hlavně levnější byty do pěti, pěti a půl milionů, které jsou ještě relativně dobře dosažitelné i přes ty vyšší úrokové sazby a tenhle trend pokračuje. Ta hlavní příčina jsou klesající úrokové sazby," řekl Robin Hošek, realitní makléř firmy Hošek Estate.

Ty Česká národní banka snížila na konci roku poprvé od června 2022. Letos by měla banka v trendu pokračovat. "Hypotéky se tak stanou dostupnější a lidé tak mohou zvýšit zájem o nákupy nemovitostí, s tím ale poroste cena nemovitostí, takže to co lidé ušetří na hypotéce mohou přeplatit na samotném nákupu nemovitost." říká ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:536866]

​"V tomto roce budou převážně mít navrch ty faktory, které budou posilovat ten růst, ať už se to týká růstu mzdy, snižování úrokových sazeb a myslím si, že ten růst nemovitostí může být 15 a více procent," tvrdí ekonom Robert Jahoda.

Nemovitosti zůstávají nejdražší v hlavním městě. Za metr čtvereční se platí v průměru zhruba 150 tisíc korun. Praze šlape na paty Brno. "Novostavby v Brně začínají na nějakých 120 tisících za metr čtvereční a víc, což je dneska pro lidi ještě nedostupné," uvedl Hošek. 

"Tak jak nám vyrostly třeba ceny energií v posledních letech, tak ty ceny energií budou mít vliv na to, že starší nemovitosti nezateplené, neúsporné nemovitosti pravděpodobně porostou jejich ceny pomaleji než nemovitosti, které jsou z hlediska energetického dobře vyřešeny," potvrzuje Jahoda.

Rapidní nárůst cen bydlení způsobila podle ekonomů také nedostatečná výstavba nových bytů. Ta totiž omezuje nabídku nemovitostí v žádaných lokalitách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.