Zájem o pobyty na horách neutichá. Počasí ale lyžařům nepřeje

Takový leden už nebyl v Krkonoších dlouhé roky. Na začátku roku padaly teplotní rekordy, a tak je kromě bílého pruhu technického sněhu na sjezdovkách všude okolo jen zeleno.

A i když v noci lehce mrzlo, na zasněžování to nebylo. "Čekali jsme tu, byli jsme nastartovaní, ale bohužel se to pustit nedalo," řekl Milan Rychtr ze skiareálu Aldrov.

Objednané lyžařské kurzy na hory dorazily. Jenže ti, co si na začátek roku brali dovolenou a těšili se na zasněžené hory, teď hledají náhradní program.

[chooze:article;value:479818]

​Na horách s nižší nadmořskou výškou se majitelé penzionů mění v animátory. "Vymýšlíme, jak je zabavit, hledáme náhradní řešení," sdělila Šárka Hejduková z penzionu Kozí chlívek v Deštné v Orlických horách.

Obecně ale i přes nepříznivé počasí na horách turisté jsou. "Je to slabší než o Silvestru, ale podržela nás zahraniční klientela, hlavně Němci a Poláci, co se týká jarních prázdnin, tak samozřejmě hoteliéři požadují dopředu zálohy, protože storna si nemůžou dovolit," vysvětlil starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura.

​Pro provozovatele skiareálů jsou teď na internetu nejnavštěvovanějšími stránkami ty, které jsou zaměřené na předpověď počasí. "Pořád to sledujeme, všechny možné servery, ale nevypadá to dobře, všechno se pořád mění, snad to bude už jenom lepší," zhodnotil Milan Rychtr.

[chooze:article;value:480721]

Podle meteorologických modelů si ale na tu pravou zimu ještě musíme počkat. "V následujícím týdnu ani v horských oblastech neočekáváme lepší charakter počasí, lepší podmínky pro lyžování budou až v poslední lednové dekádě," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Lednové teploty dosáhly nevídaných hodnot i v řadě dalších evropských zemí. Rekordy padly celkem v osmi státech. V rumunském městě Curtea de Argeș meteorologové naměřili 21 stupňů Celsia a podobné to bylo i v dalších městech.

Sníh roztál v sousedním Rakousku i Švýcarsku, kde jindy silná sněhová pokrývka ustupuje trávě, bahnu a kamenům. Ve středisku ve francouzské obci Ax-les-Thermes museli provozovatelé dokonce uzavřít některé sjezdovky.

Jarní prázdniny začínají až v únoru. Pořád má tak příroda dostatek času svojí reputaci napravit. Snad už pak bude na hory veselejší pohled.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.