Zájem o práci ošetřovatelů v Česku roste. Lidi láká především jistota

Kurz ošetřovatelky aktuálně absolvuje třeba paní Jolana. Za sebou má teoretickou část. Teď ji čekají tři měsíce praxe v nemocnici a odborné zkoušky.

"Rozhodla jsem se hlavně po covidové době, protože jsem dělala kuchaře a tam to bylo hodně ohrožené to povolání," vysvětlila.

Větší zájem je například také o kurz sanitáře. Ten se od toho ošetřovatelského liší především v počtu hodin.

[chooze:article;value:491466]

"Má 180 hodin a kurz ošetřovatel má 700 hodin. I ta hodinová dotace nám vlastně ukazuje na to, že ten frekventant kurzu ošetřovatele stráví více času jednak výukou teoretických předmětů a taky na té praxi v tom zdravotnickém zařízení," uvedla Karin Delongová, zástupkyně ředitele školy Agel SZŠ a VOŠZ.

Za posledních pět let absolvovalo kurz ošetřovatele skoro 1 700 lidí. Kurz sanitáře přes 4 400. A další ošetřovatelé vycházejí také ze škol. Těch, které takový obor nabízejí je u nás 51, loni je absolvovalo na 450 nových ošetřovatelů.

[chooze:article;value:490009]

"My běžně otvíráme takovou běžnou třídu do dvaceti žáků, v současné době máme nějakých patnáct žáků v jednotlivých ročnících," vypočítal zástupce ředitele Středního odborného učiliště DAKOL Roman Ochodek.

Vykonávat práci ošetřovatelů a sanitářů ale mohou i studenti jiných oborů. "I studenti zdravotnických oborů mohou v určitém úseku, který absolvují, vykonávat povolání ošetřovatele a sanitáře," řekla Alice Strnadová, ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání MZČR.

V Česku přitom stále chybí tisíce sester a ošetřovatelů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.