Zájem o příměstské tábory roste. Rodiče ušetří, děti si užijí prázdniny

V holešovském Tymycentru v sobotu ladili poslední detaily. Táborové pobyty pro děti tam mají už takřka vyprodané. "Zájem o tábory začal už začátkem ledna, kdy jsme neměli ještě hotovou ani kompletní nabídku," uvedla pracovnice dětského centra Božena Žůrková.

Nabídka táborů je pestrá – rodiče pro své děti mohou vybrat takřka cokoliv. "Technicky zaměřené tábory, ale také sportovní a taneční tábory. Ale třeba in-line brusle," řekla ředitelka Tymycentra Jarmila Vaclachová.

Přesto i tady se ale mění desítky let zažité návyky. Naplno začínají převládat takzvané příměstské pobyty. "Během měsíce jsou příměstské tábory plně obsazené," sdělila Eva Pšenčíková, ředitelka DDM Sluníčko v Otrokovicích. "Nejsou tak nákladné a plní tu funkci zabezpečení dětí v době, když jsou rodiče v práci," vysvětlila.

[chooze:article;value:558265]

Například zlínský Dům dětí a mládeže nabízí přes léto 42 dětských táborových pobytů. Drtivá většina z nich jsou ale příměstské. Zvyklosti Čechů změnila finanční krize. Lidé sice šetří, dětem ale chtějí dopřát pěkné prázdniny. Právě příměstské tábory s celodenním programem začínají být jasnou volbou.

"Výrazná inflace posledních dvou let se bohužel nevyhnula ani ceně letních pobytových táborů. Proto rodiče dneska volí alternativní variantu," řekl ekonom Oldřich Hájek.

"Za příměstský tábor máme cenu 2 250 korun, ale spousta rodičů má různé benefity, mají příspěvky od pojišťoven," sdělila Vaclachová.

Pětidenní příměstský tábor tak může vyjít i na necelé dva tisíce korun. Vůbec nejdražší jsou třeba pobyty u moře. Ty se mohou vyšplhat i hodně nad deset tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.