Zájem o pronájmy bytů roste, ceny jsou ale vysoké. Experti radí, jak to zvládnout

Poslední roky změnily trh s nemovitostmi téměř k nepoznání. Změnou prošly ceny nájemního bydlení i nabídka a poptávka. Takový vývoj situace ale zapříčinilo hned několik faktorů. Pandemie koronaviru, válka na Ukrajině i zdražení hypoték.

"V první polovině tohoto roku v souvislosti se zdražením hypoték a zpřísněním podmínek pro jejich poskytování se část zájemců o vlastnické bydlení přesunula z důvodu nedostupnosti financování na trh nájemního bydlení," vysvětluje změnu generální ředitel společnosti RE/MAX Jan Hrubý.

S tím souhlasí i tiskový mluvčí společnosti Reality Mix Jan Štěp. "Nedostupnost financování koupě nemovitostí pomocí hypotéčního úvěru má vliv na to, že lidé si místo pořízení vlastní nemovitosti pořídí pronájem a až se situace uklidní a klesnou úrokové sazby, tak si pořídí vlastní bydlení," říká.

Změny na trhu tak vedly k přímým důsledkům. "Poptávka po nájmech rekordně stoupla, což se projevilo i v cenách," dodává Hrubý. To ale potvrzují i statistiky Reality Mix. Ty ukazují, že od konce roku 2020 ceny za pronájem raketově stouply ve všech krajích v České republice. V posledních měsících se ale situace ustaluje.

[chooze:article;value:476838]

Pronajmout, či nepronajmout

Poslední roky ukazují, že kartami na trhu s podnájmy může neočekávaně zamíchat ledacos. Zda se vyplatí s pronájmem počkat, je tedy podle odborníků otázka, na kterou nelze snadno odpovědět. "Pokud bych měl alternativu, a nemusel si nutně hledat pronájem dnes, tak bych s novým pronájmem vydržel," radí Štěp.

Vyšší náklady totiž zapříčiňují i rostoucí ceny za energie. "Určitě se do nabídky pronájmu promítne i vyúčtování za služby, které poslední dobou roste a může způsobit řadu problémů," upozorňuje Štěp. To ale podle něj povede k nárůstu počtu nabídek určených k pronájmu v roce 2023.

Ale ani v příštím roce údajně velké snížení cen za pronájmy nelze očekávat. "Vidíme, že počet zájemců o nájemní bydlení stoupá a majitelé si mohou vybírat, komu byt pronajmou. Výrazně do nákladů na nájemní bydlení vstupují také vysoké ceny energií, vodného a stočného nebo zvýšené poplatky za svoz odpadu, které se promítnou v celkových nákladech," vysvětluje Jan Hrubý.

[chooze:article;value:477365]

Nová situace, stejná rizika

Rizika jsou pro pronajímatele i nájemce stále stejná, tvrdí Hrubý. "Majitelé bytů jsou nyní navíc ve velké výhodě, že si mohou nájemníky vybrat přesně podle svých kritérií, zájemců je opravdu hodně," vysvětluje.

Podle Štěpa by si ale měli dát pozor spíše pronajímatelé. "Asi největším rizikem bude placení jak za pronájem samotné nemovitosti, tak samozřejmě za odebrané služby. Asi bych si dal pozor u nájemníků, kteří se zpozdí s úhradou," uvádí.

"Samozřejmě je zde i riziko spojené s tím, zda zálohy za energie, které byly mnohem nižší v minulých letech, jsou nastavené správně a zda nevznikne nedoplatek při vyúčtování a bude mi ho mít kdo uhradit," dodává.

[chooze:article;value:475401]

Nižší spotřeba, nižší náklady

Nejen ceny podnájmů v posledních měsících rostou, a spousta českých domácností proto hledá způsoby, kde ještě ušetřit. Podle Hrubého zájemci v aktuální situaci obvykle neřeší energetickou náročnost a jsou rádi, že najdou bydlení. "Šetřit je možné jedině tak, že zájemci sníží své požadavky na stav bytu nebo lokalitu," říká.

Obecně je ale možné se v domácnostech zaměřit hned na několik věcí, tvrdí Štěp. "Mít kvalitnější spotřebiče s nižší spotřebou, zbytečně nevytápět a nepřetápět nemovitost, pokud nejsem doma, místo teplé vany se sprchovat a nemít v pohotovostním režimu spotřebiče, které běžně nevyužívám," radí.

[chooze:article;value:466739]

Atraktivita místa jde ruku v ruce s cenou

Nejdražší nemovitosti jsou podle Štěpa obecně v centru velkých měst. Nejvíce si za nájem připlatíte v Praze, Brně a Hradci Králové. Nejlevnější nájem platí v Karlových Varech, Ústí nad Labem, Ostravě nebo v menších městech v dojezdové vzdálenosti do velkých měst.

Cena bydlení se pak podle Hrubého obvykle odvíjí od míry zaměstnanosti a výši průměrného platu v dané lokalitě. "Nejdražší jsou velká města a turisticky atraktivní místa, nejlevnější jsou oblasti, kde je například špatná dopravní dostupnost nebo vysoká nezaměstnanost," uzavírá.

​Nájemníci z vyloučené lokality v Sokolově přijdou o své byty bez náhrady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.