Zájem o uhlí a dřevo je obrovský. Lidé ho před zimou shání, kde se dá

Doma si zatopily už tisíce lidí. Kvůli sychravému počasí v neděli přijel doplnit zásoby na zimu také David Švan. "Přijeli jsme si pro uhlí. My už jenom doplňujeme, co jsme na jaře nekoupili," prozradil.

"Ceny oproti loňsku jsou poloviční. Tuna černého uhlí stála průměrně 19 tisíc, teď stojí zhruba devět až deset tisíc," sdělil obchodní ředitel hlučínské firmy Gemix Aleš Krupa.

Jako každý rok se nejvíce prodává hnědé uhlí Bílina určené do automatických kotlů. Průměrná cena hnědého uhlí se aktuálně pohybuje kolem 650 korun za metrák. Stejné množství černého uhlí stojí kolem 1 400 korun. Hlavní rozdíl mezi černým a hnědým uhlím je v jeho výhřevnosti. Černé je výhřevnější, čemuž také odpovídá dvojnásobná cena.

[chooze:article;value:525058]

"Září, říjen, listopad je největší odběr uhlí. Jsou lidé, kteří to berou každý měsíc po deseti metrácích, ale převažují lidé, kteří si dělají zásoby," poznamenal prodejce uhlí Lajava, Štěchovice Ladislav Volešík.

Přípravu na zimu nepodcenil ani Jan Šimon. "Končí topná sezona a hned objednávám nové uhlí a dříví. Tohle dříví, co máme, musí být rok venku, aby proschlo, protože je čerstvé," řekl.

[chooze:article;value:525056]

"Ceny díky tomu, že je dřeva dost, se drží. Rozhodně nejdou nahoru, možná půjdou spíš o něco dolů. Cena se pohybuje u toho nejprodávanějšího sortimentu zhruba okolo 1 800 korun za jeden prostorový metr," uvedl prodejce dřeva Petr Vondráček.

Prodejci tvrdí, že je letos i uhlí dost. Lidé se tak nemusí bát, že by o něj byla nouze jako loni, kdy se všichni předzásobili kvůli energetické krizi. "Stále se jedná o nejlevnější způsob vytápění. Spíše se očekává, že ceny budou stagnovat," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček. Podle odborníků se ceny na úroveň před válkou na Ukrajině už nedostanou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.