Zájem o vyučení řemeslníkem v Česku roste. Školy jsou ale stále poloprázdné

Například na liberecké Střední škole strojní, stavební a dopravní mají ve třetím ročníku 12 zedníků. Škola by jich přitom stihla vyučit dvakrát tolik.

"Přivedli mě k tomu rodiče. A hlavně jsem chodil na kroužek dřív elektroniky. Vidím v tom budoucnost, protože jsou za to hezké peníze a lidi to většinou potřebují v dnešní době. Ve třídě je nás na oboru elektro sedm," prozradil Jan Adamec, který se učí na elektrikáře.

"Tesařů se momentálně učí jedenáct. A mohlo by jich být třeba až 30," uvedl učitel odborného výcviku v oboru tesař Karel Uhlíř.

[chooze:article;value:484924]

"Pro dnešní mladé je to neatraktivní. Přitom je to vlastně krásné řemeslo. Když je člověk hodně dobrý, tak určitě přes 50 až 60 tisíc korun v dnešní době není problém," sdělil Vítězlsav Buchar, který vyučuje zednické a obkladačské práce.

"Můj táta je malíř, takže po stavbách jsem se pohyboval už od mlada. Je to práce pěkná, zajímavá, každou chvíli je člověk na jiném místě. Dá se tím uživit dost dobře. Je nás málo," podotkl učeň v oboru zedník a obkladač Tomáš Werner.

Učni dostávají pětistovku měsíčně a další odměnu za prospěch. Od firem, které o ně mají dopředu zájem, a také od krajského úřadu.

[chooze:article;value:464153]

"Za celé tři roky si učeň může na tom stipendiu přijít na 20 tisíc. Měli jsme tady obor klempíř, který už nevyučujeme několik let, protože není o to zájem. Zájem klesá i o CNC zařízení," řekl ředitel školy Josef Janeček.

Ředitelé učňovských škol se shodují na tom, že se dnešní generace touží mnohdy zbytečně dostat se na střední školy, které pak často kvůli špatnému prospěchu nedokončí a zůstávají bez vzdělání. A přitom mezi nimi mohou být šikovní lidé, kteří by si manuální prací vydělali peníze srovnatelné s platem lékaře.

Česko má třetího nejlepšího kamnáře v Evropě. Je mu teprve 21 let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.