Zákaz kotlů na uhlí nakonec nebude. Ministerstvo po kritice vycouvalo

Když to nejde po zlém, tak to půjde po dobrém. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) chtěl nejdřív paliče uhlí omezit zákazem, ale nakonec se rozhodl, že jim raději nabídne dotace. Kotle na uhlí se tak mohou dál prodávat. "Nepůjdu cestou zákazu, zároveň ale říkám, že nedává smysl spalovat uhlí," nechal se Hladík slyšet. 

Ke změně postoje prý ministra přesvědčili odborníci. Zákaz by prý stejně nefungoval. "České firmy tím znevýhodní, lidi si to koupí třeba v Polsku a legálně dovezou a zprovozní," vyjádřil se ředitel Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka.

[chooze:article;value:525047]

​Ministr se teď místo zákazu rozhodl raději přesvědčovat obyvatele především chudších regionů, kteří stále topí uhlím, že se jim to nevyplatí. "Nedává smysl si kupovat uhelné kotle," tvrdí. O jaký výpočet se opírá, neprozradil.

Faktem je, že uhlí stále patří mezi nejlevnější zdroje vytápění a ten, kdo nevydělá peníze na kompletní zateplení domu, často nemá jinou volbu.

Cena černého uhlí pro domácnosti stoupla od začátku války zhruba na dvojnásobek. Vytopit dům uhlím je ale pořád výrazně levnější oproti plynu i elektřině. Řada lidí šetří i tím, že "černé zlato" nakupuje v Polsku. "My přivezli koks z Polska. Doprava zdarma, jeden metrák 1 100 korun. Oproti tomu, co se prodává v Ostravě, je to levnější," svěřil se majitel domu pan Rudolf Jílek. 

[chooze:article;value:520332]

​Uhlím topí asi 300 tisíc domácností a ministerstvo je teď chce motivovat úpravou dotačního programu. Peníze na výměnu topeniště dostanou i ti, kteří mají novější kotle emisní třídy 3.

Změnou parametrů se ale otevírá i okno pro spekulanty. Kdo chce například vyměnit v nezatepleném domě starý plynový kotel, ten má smůlu. Nedostane ani korunu. Pokud si ale legálně obstará kotel na uhlí, stát mu zaplatí 120 tisíc za to, že ho sešrotuje a pořídí si nové tepelné čerpadlo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.