Zákaz rozpoznávání obličejů či hodnocení lidí. EU chce omezit umělou inteligenci

Zákaz používání umělé inteligence při rozpoznávání obličejů ze strany bezpečnostních složek nebo zákaz hodnocení lidí na základě jejich chování na sociálních sítích. To jsou některá z pravidel, na kterých se dohodli vyjednavači členských států EU a Evropského parlamentu na 37hodinovém jednání.

"Tohle je historický okamžik, jde o mnohem víc než jen o soubor pravidel. Je to startovní rampa pro začínající firmy a výzkumníky z EU, kteří se tak stanou globálními lídry v oblasti umělé inteligence," řekl komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

S návrhem omezení rychle se rozvíjející technologie předběhla Evropská unie Čínu i Spojené státy. Právě tam většina technologických firem zabývajících se vývojem umělé inteligence sídlí.

[chooze:article;value:526383]

​"I ti sami, kteří za tím vývojem stojí, tak volají po její regulaci. Ten důvod je jednoduchý, ta umělá inteligence v poslední době vlastně nabrala extrémně na vývoji a drtivá většina lidí ani neumí domyslet její sílu a možnosti," uvedl IT expert Miloslav Lujka.

Europarlament navrhuje prosadit zákaz sledování lidí pomocí umělé inteligence v reálném čase s výjimkou hrozby teroristických útoků. Jednotlivé aplikace hodnotí podle míry představovaného rizika. Do kategorie s nejvyšším rizikem spadá zatím jediný model. ChatGPT od společnosti Open AI.

[chooze:article;value:530585]

"Dneska není problém vytvořit fake news pomocí umělé inteligence, která je uvěřitelná, ve všech světových jazycích. Dokáže dokonale napodobit váš hlas, dokáže vyrobit vaše video. My jsme dělali pokusy, kdy jsme zavolali zaměstnanci. Vypadalo to jako video call od šéfa a ten člověk tomu uvěřil," dodal Lujka.

​Současnou rychlost vývoje umělé inteligence někteří odborníci označují za technologickou revoluci. Zákonodárci ale s novými technologiemi nestačí držet krok. "Když se podíváte na průmyslovou revoluci, kdy naše svaly na polích nahradily stroje, tak tohle je druhá, stejně významná revoluce," doplnil Lujka.

Jaké jsou současné i budoucí možnosti umělé inteligence a jestli by AI mohla být ohrožením lidstva, to budou i témata nedělního diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.