Zákaz spotového tarifu. Dodavatel musí domácnostem nabídnout pevný ceník

Spotové produkty jsou vázané na denní trhy, pokud tedy ceny plynu a elektřiny prudce vzrostou, může se rázem zákazník se spotovým produktem dostat do tíživé finanční situace.

"V rámci pracovní skupiny jsme pojmenovali rizika, která ze spotových produktů pro spotřebitele plynou, a doporučili (zatím v rámci mimořádné tržní situace) zamezit uzavírání smluv na produkty s cenou navázanou na denní trh se spotřebiteli bez průběhového měření. Významným rizikem tohoto produktu jsou možné vysoké ceny elektřiny a zemního plynu v okamžiku, kdy skončí platnost cenového stropu, která je stanovena do 31. 12. 2023," upozorňuje Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol.

Podle jeho slov hned první den po skončení cenového stropu by zákazník se spotovým produktem musel hradit ceny energií, které v tu dobu budou aktuální. "Pokud budou i nadále vysoké, nic ho neochrání. Situace se může vyvinout i tak, že kdyby následně chtěl přejít k dodavateli s nabídkou běžných produktů, může mít problém, pokud takových zákazníků odcházejících z nevýhodných spotů bude větší množství," dodává Matoušek.

[chooze:article;value:476903]

​Nově vložený zákaz sjednávání spotových produktů potvrzuje, že tyto produkty nejsou pro domácnosti vhodné a rozhodně není dobré se nechat uchlácholit momentální nižší cenou plynu a elektřiny na burze.

"Pokud se spotřebitel ke spotovému produktu od svého dodavatele dostal například nevyžádanou změnou obchodních podmínek, a tedy si jej sám nezvolil, neměl by rozhodně na tuto variantu přistoupit. V takových případech doporučujeme ohlédnout se po novém dodavateli se standardními smlouvami, přičemž nyní doporučujeme uzavírat smlouvy na dobu neurčitou," upřesňuje Matoušek. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.