Zakázanou pyrotechniku stále někde prodávají. Může člověka i zabít

Výbuch, který udělá bez problému díru do plechu. Kulová puma kategorie F4 patří do rukou pouze těm, kteří mají speciální průkaz. Přesto se dají bez problému koupit.

Reportér TV Nova přišel se skrytou kamerou do jedné z pražských tržnic. Za šest set korun si odnesl z prodejny takový kalibr, který se dokáže samovolně vznítit, lidskou ruku roztrhat na kusy a v horším případě i člověka zabít. Okamžitě proto zavolal na linku 158. Kulovou pumu ihned po jejím nákupu předal do rukou policie.

Ta o tom dala okamžitě vědět i České obchodní inspekci (ČOI). Její úředníci dorazili v utajení za hodinu a kulovou pumu ve stánku bez problému koupili také. "Povedeme správní řízení s prodejcem, kterému hrozí pokuta pět milionů korun," uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

[chooze:article;value:451688]

​Podobné reportáže TV Nova vysílá každý rok, přesto se životu nebezpečné petardy dají stále koupit a každý rok mají na svědomí řadu vážných zranění. Že nešlo o výjimku ostatně dokazuje i to, že ve stejný den štáb kulovou pumu koupil i ve Vyšším Brodu na jihu Čech.

Zábavní pyrotechnika se dělí do čtyř kategorií označených písmenem 'F'. První tři skupiny patří do rukou amatérů v závislosti na jejich věku. S F4 už ale smějí manipulovat pouze proškolení odborníci s průkazem.

Podívejte se, co dokáže silná pyrotechnika F4:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.