Zakázky dokončujeme, naše odměny jsou přiměřené, tvrdí nové vedení Malina Group

"Událo se toho hodně pozitivního, přišli jsme do firmy, kde byly hodně nemocné interní procesy fungování a řízení, dneska se nám je podařilo z 90 procent nastavit," řekl krizový šéf a člen představenstva Marian Klásek. "Za dobu insolvence jsme dokončili už více než 400 zakázek našich zákazníků," dodal.

Na dalších stovkách se nyní podle něj pracuje. Z 1 400 rozdělaných zakázek zůstalo asi 1 000. Spolupráce s insolvenčním správcem podle něj funguje dobře. 

Insolvenční správce si přitom v červnu stěžoval, že společnost nespolupracuje a uzavírá smlouvy bez jeho vědomí. Měsíční odměna pro Kláska je 190 tisíc korun, variabilní odměna je 2 400 000 korun ročně. Dohromady si i s dalšími odměnami může ročně přijít na asi deset milionů korun. To vše v době, kdy stovky zákazníků zaplatily v průměru 300 tisíc korun a jejich zakázka nebyla dokončena.

[chooze:article;value:506551]

"Přišel jsem do společnosti jako krizový manažer, který se snaží zákazníkům pomoct a udělat něco pro klienty. Vstoupil jsem do poměrně velkého rizika v nejisté společnosti," prohlásil Klásek. Odměny jsou podle něj možné, jen pokud se jeho mise podaří. "Jsem placen za práci, kterou odvádím, dennodenní práci na plný úvazek. Když se podíváte na odměny manažerů v podobných pozicích, tak jsou skoro trojnásobné," dodal.

To se právě podle něj nejvíce týká firem v insolvenci. Náklady na vedoucí pozice jsou dle jeho slov šestkrát nižší než v březnu.

"Symptomy společnost vykazovala na sklonku loňského roku, na druhou stranu se tehdejší vedení určitě pokoušelo tu situaci řešit, to se nepodařilo a skončila v insolvenci," popsal problémy nový finanční ředitel Martin Vobr.

Malina nabízí dokončení, pokud si zákazníci připlatí 20 procent. "V tuto chvíli to využilo asi 250 zákazníků," sdělil. 

[chooze:article;value:504690]

"V rámci právního stavu, ve kterém se nacházíme, se nám zužují mantinely, nemůžeme realizovat zakázku, který by měla zápornou marži, protože bychom snižovali majetkovou podstatu," poznamenal finanční ředitel. Proto je podle něj potřeba pětinová přirážka.

"Rozumím tomu, že řada klientů to nemusí považovat za férový přístup. Na druhou stranu nám zákon ani věřitelé jinou možnost neumožňují," uvedl Klásek. "Je mi těch lidí líto," dodal. Dokončit by měla společnost všechny zakázky, za které lidé připlatí 20 procent.

Peníze zaplatí až po dokončení zakázky. "Zálohy, které zaplatili, zůstávají, zvýší se pouze doplatek kupní ceny po dokončení a předání díla," sdělil krizový šéf.

Rozdělených či nezapočatých zakázek je stále 3 200. "Pokud má někdo platnou smlouvu, tak mu zakázku doděláme," slíbil Klásek. Dokončení je podle něj pro zákazníky většinou výhodnější.

Rozdělané zakázky by se podle něj měly dodělat do konce roku. "Co se týče těch nezahájených, kde klienti pouze zaplatili zálohu a nebyla zahájena žádná práce, tak bude záležet na tom, kolik jich bude, ale jsme připraveni dokončovat minimálně 100 zakázek měsíčně, možná i více," avizoval Klásek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.