Zákazníkům měli říct, že slaví MDŽ. Pekárnu ale zavřeli kvůli myším

Velkou negativní reklamu má nyní rousínovské pekařství. Ve středu provozovnu uzavřeli kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). "Ve čtvrtek 9. 3. u nás nebude ani drobek pečiva od pekařství Makovec. Paní z pekárny volala už kolem oběda. Bylo jí trochu hůř rozumět a říkala něco o oslavě MDŽ," objevilo se na facebookovém profilu Sadů Starý Lískovec, které patří k odběratelům pečiva. "Tak to hodně oslavte a v pátek se těšíme, že ty rohlíčky budou obzvláště vypečené," stojí dále v příspěvku na sociální síti.

Jenže podle inspektorů SZPI je důvod uzavření pekařství jiný. Uvnitř našli mrtvé hlodavce i myší trus. "Mohlo jít o hraboše polního. Budova pekárny je umístěna na kraji obce, v blízkosti zemědělských pozemků, a proto není vyloučena ani přítomnost hrabošů polních. Pro výsledek kontroly však není druh hlodavce podstatný," říká mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

[chooze:article;value:491254]

​"Vzhledem ke stupni rozkladu nalezeného jedince nelze druh jednoznačně určit," podotýká mluvčí. Ať už šlo o jakéhokoli škůdce, pekařství nyní čeká správní řízení. "Za závažné porušení hygienických předpisů vedoucí k uzavření provozovny jsou typicky ukládány pokuty v řádu desítek až stovek tisíc korun," dodává Kopřiva.

Majitele pekařství zaskočilo, jak důkladná inspekce byla. "Na kontroly k nám nechodí jen státní instituce, ale také auditorské firmy a musíme splňovat různé audity pro naše odběratele. Stalo se to, že v jisté části provozovny, která nesouvisí s výrobou, se zjistilo nějaké porušení," říká jednatel podniku Aleš Makovec.

[chooze:gallery;value:30735]

​"Během několika hodin jsme vše dali do pořádku. V životě jsme se ale nesetkali s takovou tvrdostí té kontroly. Problematika myší a hlodavců na pekárnách je všude stejná. Složité je to například s přepravkami, které vozíme zákazníkům. Když zůstanou venku, může do nich vběhnout myš a ta se pak dostane k nám na pekárnu," dodává podnikatel.

Katastrofický scénář z roku 2019 by se mohl opakovat. Na polích se opět přemnožili hraboši:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.