Zákeřná nemoc ročně zabije stovky žen. Stačí se přitom naočkovat, radí lékař

Očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) bude od 1. ledna 2024 zdarma pro všechny dívky a chlapce ve věku 11 až 15 let. Doposud ho zdravotní pojišťovny hradily pouze 13letým dětem. Česko se ale rozhodlo postupovat po vzoru dalších států a postupně směřovat k vymýcení rakoviny děložního čípku, kterou HPV infekce způsobuje.

Rakovina děložního čípku ale není jedinou nemocí, kterou virus zapříčiňuje. "Infekce vysoce rizikovými typy HPV je příčinou prakticky všech případů rakoviny děložního čípku, části případů rakoviny řitního otvoru, pochvy a zevních rodidel a také některých nádorů hlavy a krku," vysvětlil zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Jiří Sláma.

[chooze:article;value:505553]

​Vysoká smrtnost

Ačkoliv počet případů v Česku každoročně klesá, podle lékařů zůstává problémem vysoká smrtnost. "Ročně v ČR onemocní přibližně 750 žen a asi 300 z nich na karcinom děložního čípku zemře," uválí doktor Sláma.

To potvrzuje i Veronika Cibulková, zakladatelka organizace Veronica, která sdružuje ženy s gynekologickými nádory. "U nás stále zcela zbytečně umírá každý rok 300 žen – něčích dcer, manželek a maminek. Jedná se přitom o jediný typ rakoviny, proti kterému se lze nechat očkovat, a navíc zdarma," říká.

Paradoxem zůstává právě to, že tento typ rakoviny by nemusel ani existovat. Známe totiž jejího původce – HPV infekci, proti které lze očkovat. "A známa jsou i předrakovinová stadia, která je možné odhalit při preventivních kontrolách," dodává Sláma.

[chooze:article;value:507604]

​Očkování pro dívky i chlapce

Proočkovanost se u dívek aktuálně podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky pohybuje okolo 70 procent. Chlapců je proočkovaných asi 40 procent. To znamená, že mnoho dětí není při zahájení sexuálního života před přenosem infekce chráněno.

Odborníci se shodují, že očkovat by se měli dívky i chlapci bez rozdílu, a to ještě před zahájením sexuálního života. Proočkovanost chlapců totiž podle Slámy snižuje přenos viru a vede i k poklesu výskytu některých méně častých nádorů, například rakoviny penisu.

Český Národní onkologický plán by tak chtěl do roku 2030 proti HPV naočkovat minimálně 90 procent cílové populace dívek. Chce ale výrazně zvýšit právě i proočkovanost chlapců.

Lidé po rakovině mají problém vrátit se do práce. Stát jim nepomáhá, tvrdí organizace (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.