Zákeřná rakovina děložního čípku. V Česku postihuje stovky žen ročně

V České republice zemře na rakovinu děložního čípku ročně asi 400 žen. Podle Fakultní nemocnice v Ostravě ale pravidelné gynekologické prohlídky zanedbává 40 procent žen. Většina nálezů je přitom právě u těch, které na pravidelné prohlídky nechodí.

V České republice se ročně objeví asi 900 nových případů tohoto onemocnění. Účinnou obranou je podle lékařů očkování. To je ale ideální zejména v době před zahájením sexuálního života. Přenašeči papillomavirů, které zhoubný nádor způsobují, jsou totiž muži.

Lékaři z Národní zdravotní služby (NHS) proto upozorňují na nejčastější, ale zejména na méně známé příznaky rakoviny děložního čípku. Ve Velké Británii totiž právě probíhá týden prevence.

[chooze:article;value:485082]

​Mezi nejčastější příznaky rakoviny děložního čípku patří například neobvyklé vaginální krvácení. To se může objevit i během nebo po pohlavním styku, mezi menstruacemi nebo po menopauze. Signalizující může být i silnější menstruace než obvykle.

Dalšími příznaky jsou i změny vaginálního výtoku. Možným příznakem může být například změna barvy, hustota i zápach. Zdravý vaginální výtok je podle NHS průhledný nebo lehce bílý a bez zápachu. Rakovinu děložního čípku může signalizovat i bolest nebo pálení při sexu.

Podstatným a mnohdy i často přehlíženým příznakem může být bolest zad, upozorňuje deník Daily Mail. Ta se v takovém případě vyskytuje zejména v oblasti pánve. Bolest se ale může objevit i v podbřišku a bývá tak často zaměňována s menstruačními křečemi.

[chooze:article;value:476939]

​Méně známým příznakem nádorového onemocnění jsou i potíže s močením. Může se objevit častý pocit plného močového měchýře, a to hlavně proto, že děložní čípek se vyskytuje pod močovým měchýřem a nádor tak může na měchýř tlačit.

Jedním ze symptomů mohou být ale i střevní potíže. Rakovina se totiž může rozrůst tak, že prakticky zablokuje střeva a způsobí tak zácpu či jiné střevní potíže. Může ale zapříčinit i pocit plnosti, nevolnost a zvracení.

Mezi další příznaky patří i bolest nohou a nevysvětlitelná ztráta hmotnosti. Lékaři ale upozorňují, že výskyt těchto symptomů nemusí hned znamenat přítomnost rakoviny děložního čípku. Radí zajít za svým praktikem a nechat se zkontrolovat. Ostych navíc máte nechat stranou, lékaři jsou totiž zvyklí o těchto příznacích běžně hovořit.

Rakovina plic na vzestupu: Jaké jsou její příznaky?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.