Zákeřný manipulátor. Putinova řeč těla odhalila jeho skutečné úmysly

Putin je v manipulaci s jednotlivci i davy mistr. Jeho tělo, obličej a gesta ale někdy ukáží něco, co možná odhalit nikdy nechtěl.

A stalo se to i při úterním projevu, ve kterém oznámil, že válka na Ukrajině bude pokračovat. Za dvouhodinové řečnění stihl z jejího rozpoutání obvinit Západ a pohrozit potenciálním použitím nukleárního arzenálu, když pozastavil ruskou účast na programu jaderného odzbrojování.

Přes snahu působit neotřesitelně vysílal Putin signály zoufalství, vyplývá z analýzy odbornice na nonverbální komunikaci Veroniky Langguthové, na kterou upozornil portál Bild.

[chooze:article;value:491547]

Podle Langguthové o tom svědčí zejména používání gestikulace k legitimizaci svých lží. "Používá především levou, tedy emocionální ruku, a jen zřídka pravou, racionální. Ať už vědomě, nebo nevědomě vyhledává citovou vazbu ke svému publiku," vysvětlila.

"V jedné chvíli, kdy obviňoval západní svět ze všeho zlého, zvedl obě paže a zkroutil ruce. Několikrát ukázal směrem k publiku dlaně. To mělo vyjádřit otevřenost ve smysl, že Moskva neměla jinou možnost než udělat, co udělala," pokračovala Langguthová.

[chooze:article;value:491182]

Zároveň byl na Putinovi podle ní patrný strach z příliš upřímného vyjádření emocí. "Gesta používal velmi střídmě, sáhl k nim jen tehdy, když chtěl něco opravdu zdůraznit. Levou rukou se na velkou vzdálenost držel pultíku, oběma rukama se ho chytil až mnohem později. Hledal oporu. To je známka sebekontroly a ochranná funkce, abyste nemuseli dávat najevo své emoce," popsala expertka.

Šéf Kremlu údajně kvůli zdravotním problémům často používá dvojníky, podle znalců ale v úterý vystoupil skutečný Putin, píše Mirror. Ve středu už to ale prý nezvládl a na moskevském stadionu Lužniki ho zastoupil dublér.

Jak vypadal Putinův projev, si připomeňte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.