Zákeřný vir HPV zabije v Evropě 14 tisíc lidí ročně. Brusel vyzývá k očkování

Téměř 14 tisíc lidí ročně zemře v Evropské unii kvůli viru HPV. Ten je spojován nejen s rakovinou pohlavních orgánů nebo úst, ale hlavně děložního čípku. "V České republice, v porovnání s Evropskou unií, je vyšší incidence rakoviny děložního čípku. Za poslední rok máme tak čtrnáct případů na sto tisíc," informovala gynekoložka Viktoriya Vasylyshyna.

Právě očkování proti rakovině děložního čípku je jednou z nejúčinnějších prevencí. Vakcína není určena jen pro ženy, ale i muže, kteří se virem mohou také nakazit. Přístup k očkování se ale v Česku napříč regiony liší. Zatímco na Ústecku je proočkováno asi 70 procent obyvatel, na Zlínsku 58. A rozdíly panují také mezi jednotlivými státy Evropské unie.

[chooze:article;value:539704]

​Brusel tak vyzývá členské státy, aby proočkovanost zvýšily. Pomoci by mohly peníze z unijních fondů. "Je tam možnost 40% snížení výskytu rakoviny, když se včas očkuje. Evropská unie zároveň může hradit očkování pro starší ročníky. Celé je to vlastně v kontextu boje proti rakovině, která je velice vážný problém všude v Evropě, nejen v České republice," uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO).

Očkování se v současné době ze zákona plně hradí dětem ve věku od 11 do 15 let. Pojišťovny ale často přispívají i starším ročníkům. "Těm ostatním nabízí Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra příspěvek na toto očkování ve výši dva tisíce korun," prozradila mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Jana Schillerová.

"Ostatním klientům nabízí na toto očkování VZP příspěvek ve výši 1 500 korun, a to nejen dětem, ale i dospělým," dodala Viktorie Plívová, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Cílem Evropské komise je dosáhnout do roku 2030 až 90% proočkovanosti. Podle odborníků by důsledné očkování mohlo do budoucna vir úplně vymýtit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.