Zákeřný virus krade peníze z platebních karet. V ohrožení jsou lidé s Androidem

Odborníci na kybernetickou bezpečnost varují před virem NGate. Ten podle webu BleepingComputer napadá telefony s operačním systémem Android a krade data z takzvaného NFC čipu, který se používá pro platby kartou prostřednictvím telefonu. Tato data pak posílá hackerům, kteří si díky tomu můžou vytvořit kopii platební karty a využít ji k placení a výběrům hotovosti.

Podle slovenské společnosti ESET virus cílil na klienty trojice českých bank. "Tento nový postup útoku s využitím technologie NFC jsme dosud neviděli v případě žádného dříve objeveného malwaru pro platformu Android," dodal k němu vedoucí analytického týmu v pražské výzkumné pobočce společnosti ESET Martin Jirkal.

[chooze:article;value:569833]

K šíření viru měli útočníci používat textové zprávy a automatické hovory, které měly oběti donutit ke kliknutí na odkaz vedoucí na stránku, jež se tvářila jako web banky či oficiální bankovní aplikace ve virtuálním obchodě Google Play. Ve skutečnosti ale šlo o podvodnou webovou aplikaci, která následně útočníkům umožnila telefon ovládnout.

Virus zároveň vyzval oběti k zadání citlivých informací, jako je bankovní identita, datum narození a PIN kód k jejich platebním kartám, a k tomu, aby zapnuly NFC čip. Útočníkům pak už jen prakticky stačilo peníze vybrat z bankomatu.

Podle ESETu za těmito konkrétními útoky měla stát skupina, po které pátrá také Policie ČR. Ta měla v březnu zadržet jednoho jejího údajného člena, 22letého cizince. Od té doby jsou prý útoky pravděpodobně pozastaveny. Nelze ale vyloučit, že se opět obnoví nebo že podobný systém využijí také další hackeři.

[chooze:article;value:570842]

Podle Jirkala se dá před podobnými útoky chránit například kontrolou adres webových stránek, které nám někdo posílá, a stahováním aplikací pouze u oficiálních a ověřených virtuálních obchodů. Lidé by si měli také dát pozor, kam píší svůj PIN.

"Dále je namístě vypínat funkci NFC, když ji zrovna nevyužíváme, a používat případně také ochranná pouzdra na telefony nebo virtuální karty vyžadující naše ověření," dodal.

Žena si půjčila přes milion kvůli investicím. Naskočila ale podvodníkovi a o peníze přišla (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.