Základky jsou přeplněné. Starostové chtějí po ministerstvu více peněz

Celkem 57 starostů se v pondělí sešlo, aby našli řešení pro navýšení kapacit pražských škol. Právě hlavní město je na tom podle většiny starostů nejhůře. "Pro nás je to totálně za hranou, nutně potřebujeme dostavět nový pavilon a rekonstruovat. A kolegové v jiných městských částech na tom nejsou jinak," shrnula starostka pražského Slivence Jana Plamínková (STAN).

"Skrze ty uprchlíky se nám počet dětí navýšil. Tam, kde kdo vycházel s nulou, nebo s nulovou bilancí, tak dneska má zápornou," řekl Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Náklady na výstavbu jedné základní školy se pohybují přes půl miliardy korun. A podle pražských starostů na to chybí především dotace od státu. Proto starostové chtějí, aby dostali na nové školy i na stávající žáky větší příspěvky od státu.

[chooze:article;value:495753]

"Chceme jednat s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. To už jednou v minulosti vypsalo dotace, avšak tyto dotace nebyly určeny pro Prahu. To považujeme za velkou chybu, protože v Praze je největší nedostatek míst ve školách," připomněl radní hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

Tým starostů společně s radním Klecandou připravuje seznam požadavků, který budou směřovat na ministerstvo školství. "Buďto ať ministerstvo školství iniciuje změnu legislativy, nebo ať nám zajistí finanční prostředky ze svého rozpočtu na to, abychom mohli vybudovat nové budovy, případně přístavby," sdělil Portlík.

"Pokud bychom se měli bavit o nějakých nových dotačních výzvách pro výstavbu anebo rozšíření kapacit pražských škol, tak je potřeba předtím mít určitě podrobnou analýzu. Jsme připraveni jak s pražskými starosty, tak se zástupci hlavního města Prahy o tom diskutovat," uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Nejpozději do konce týdne chtějí starostové s ministerstvem školství o problému vyjednávat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.