Zákon o eutanázii v Česku: Zavedl to Hitler, snad to neprojde, přeje si kritik

V České republice se opět otevřela debata o eutanázii a asistované sebevraždě poté, co byla oznámena novela zákona o paliativní péči, na které pracuje senátorka Věra Procházková (ANO).

Hamerský v pořadu Za pět minut dvanáct novelu přiblížil: "Současný návrh počítá s oběma možnostmi, přičemž upřednostňuje asistovanou sebevraždu, aby byli co nejméně zatěžováni lékaři a zdravotní personál. Základní podmínkou je, že o to musí plně způsobilý člověk sám požádat, ošetřující lékař pak potvrdí diagnózu. Žadatel už není léčen, už mu nemůže medicína pomoci, už se tlumí jen bolest. Musí to být zletilý člověk."

Eutanázie Asistovaná sebevražda
Usmrcení člověka na jeho žádost, které provede další osoba. Sebevražda za pomoci jiného člověka. Druhá osoba usmrcení přímo neprovede.

Krása ale návrh zásadně odmítá: "Já doufám, že zákon nebude přijat, tu eutanázii tu zavedl Hitler, kdy se vraždily spousty dětí se zdravotním postižením, to se neslučovalo s pohledem tehdejší společnosti. Od té doby se idea, že máme zabíjet lidi, objevuje, ten návrh není první."

Sociální eutanázie

Krása poukázal třeba na Holandsko, kde je eutanázie zavedená, v kontextu zvětšujícího se počtu lidí, kteří ji ročně podstoupí – ze 4 800 se číslo zvedlo asi na 8 000. Vadí mu také údajná snadná zneužitelnost eutanázie.

"V případě takzvané sociální eutanázie se jedná o seniory, je na ně vyvíjen tlak, aby souhlasili s tím, že jim bude pomoženo k tomu, aby zemřeli. Je to o tom, že o ně někdo nechce pečovat, nebo kvůli majetku. Sociální eutanázii nejde zabránit," přiblížil Krása.

"Když někdo začíná argumentací od Hitlera, tak je vidět, jak je to ubohá argumentace. To naprosto nesouzní s demokratickými státy, jako je Lucembursko, Holandsko, Belgie. Ty argumenty jsou úplně vadné. Celý ten princip je postavený na tom, že člověk o sobě může rozhodovat. Kdo jiný by o nás měl rozhodovat? Lékaři? My o sobě rozhodujeme, to je základní věc. Lékař je tam od toho, aby posoudil, že to není jen momentální nálada, že tam není ten sociální tlak, že jsme skutečně na konci života," reagoval Hamerský.

Podle Krásy ale Hamerský nemluví pravdu: "Holandsko skutečně připravuje novou normu, kde bude moci požádat o eutanázii i člověk, který je unavený životem, tedy už nevidí perspektivu. To svědčí o absolutní rozkladu společnosti. Pak nespoléhejte na demokratické režimy, demokracie tu nemusí být napořád, z eutanázie se může stát prostředek k likvidaci celých skupin občanů."

[chooze:article;value:546235]

Většina Čechů je pro. Nerozumí tomu, říká Krása

Reportéři TV Nova zjišťovali názory i mezi veřejností, zda s eutanázií a asistovanou sebevraždou souhlasí. Většina Čechů v anketě byla pro. Podobně vychází i průzkumy veřejného mínění, zde například průzkumy CVVM z let 2019 a 2023. Podle Krásy to ale svědčí jen o jejich neznalosti problému.

"Moje zkušenost – pracoval jsem 22 let v domově důchodců, kde za tu dobu zemřelo 500 lidí, jsem s tím dobře obeznámen. Každý ten život se obrovsky brání až do konce. To je přirozená vlastnost každého života, že se brání smrti. Ti lidé nejsou v postavení (respondenti v anketě TV Nova, pozn. red.), že by jim to hrozilo, proto lehkovážně řeknou, že souhlasí. Ale když pak dojde ke skutečnému problému, tak je to problematické a možnost zneužití je tam velká," objasnil Krása.

Řekl také, že evropský soud neuznal, že je možné rozhodovat o tom, zda člověk souhlasí se smrtí či ne. "Život jsme si nedali, nemůžeme o něm rozhodovat," dodal Krása.

[chooze:article;value:541679]

Eutanázie v Evropě

Nicméně Hamerský upozornil na to, že Krása nemluví pravdu: "Evropský soud mnohokrát řešil a bude znovu řešit maďarskou žádost o umožnění ukončení života, bude řešit to, jestli je na ni právní nárok v Evropské unii."

"Soudy v Rakousku a Německu přikázaly politikům, aby upravili pravidla asistované sebevraždy, protože v těch státech – stejně jako u nás – sebevražda trestná není. Je řada lidí, která to chce pro sebe, a především je to úplně základní lidské právo, které není nikomu vnucováno," doplnil Hamerský.

Evropské státy, kde je legální eutanázie nebo asistovaná sebevražda:

[chooze:article;value:493063]

Jdeme k Ústavnímu soudu, řekl Hamerský

Hamerský také řekl, že je nachystaná ústavní stížnost: "Jdeme k Ústavnímu soudu, aby ten konstatoval, jestli je nadřazeno rozhodování jednotlivce, nebo jestli je důležitější rozhodování paternalistického státu."

Naopak Krása tvrdí, že dnešní medicína má takové možnosti, aby člověk vůbec necítil bolest: "Ten člověk každý den nějak prožívá, není to tak, že pořád myslíme na svoje utrpení a nedostatečnosti. I když jste velmi těžce zdravotně postižený, tak stejně nemyslíte pořád na to svoje utrpení, máte ty svoje koníčky, třeba vám pustí fotbal, jste fanda, máte z toho radost. Já také celý život nemyslím na to, že mám nějaký hendikep. Někdy je vám lépe, někdy hůře, i v tom nejtěžším postižení. Pak je tu otázka lidí, kteří za sebe nemohou rozhodovat, a že za ně budou rozhodovat jiní. To je vražda."

I přes veškerou svoji snahu Hamerský nevidí šanci, že by aktuální úprava mohla projít legislativním procesem.

[chooze:poll;value:3acbd472b1ba0ed5f06c1269ceae08446ff56959;layout:tn_nova]

[chooze:poll;value:d8e988022b61402d70bfdad559532ae59018cc74;layout:tn_nova]

Na záznam celého pořadu se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.