Zákony jsou přísné, policisté by měli zbrojáky získávat snadněji, říká expert

V rámci rozhovoru o nedávné střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy bezpečnostní expert David Zámek poskytl svou analýzu situace.

Je spokojený s hodnocením zásahu policie, který byl prezentován na tiskové konferenci. Podle jeho slov byl zásah skvělý, což potvrzuje i vyjádření Michala Tikovského z Policejního prezidia o tom, že policie nebyla laxní a zákrok nebyl nedbalý.

Rozhovor se dále dotkl otázky zveřejnění videa zásahu v budově filozofické fakulty, které bylo uvolněno až při tiskové konferenci. Zámek vysvětluje, že zveřejnění takového materiálu má své právní a taktické důvody. Podle něj je důležité, aby informace byly pečlivě ověřeny, aby se předešlo šíření nepřesných zpráv.

Expert rovněž komentoval možné zlepšení bezpečnostních opatření na vysokých školách. Zdůraznil potřebu lepší orientace v budovách a možnosti informování studentů prostřednictvím mobilních telefonů v případě nebezpečí. Zámek poukázal na význam včasného varování: "Je třeba ty studenty naučit a je třeba to učit už děti na základních školách."

[chooze:article;value:536251]

​V závěru rozhovoru se Zámek vyjádřil k otázce dalšího vyšetřování postupu policie. Ačkoli Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia postup hodnotil jako správný, expert připustil, že další prověřování je pravděpodobné a důležité. Přesto věří, že nebudou nalezeny žádné zásadní informace, které by hodnocení zásahu zpochybňovaly.

Rozhovor uzavřel Zámek slovy o české zbraňové legislativě, kterou označil za jednu z nejpřísnějších v Evropě, a zdůraznil význam výcviku a výzbroje policistů, kteří by mohli čelit ozbrojeným pachatelům.

"Já si dokážu představit spoustu dalších možných variant, například získávání zbrojních průkazů pro příslušníky bezpečnostních sborů, aby to měli snazší, aby mohli nosit služební zbraně domů a podobně. Policisté a další příslušníci bezpečnostních sborů procházejí velmi přísným psychologickým vyšetřením. Mají to výrazně složitější než jakýkoliv jiný žadatel o zbrojní průkaz," řekl Zámek.

Na celý rozhovor s Davidem Zámkem se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.