Žákům se nelíbí výuka moderních dějin. Pedagogický institut chystá změny

Většině žáků prý dějepis pomáhá porozumět aktuálnímu dění ve světě. Jenže o moderních dějinách učí pouze třetina pedagogů. Podle České školní inspekce dospějí učitelé dějepisu v devátém ročníku základní školy nejčastěji do 90. let 20. století.

Do současnosti dospěje s výukou dějepisu přibližně 14 procent učitelů. Problém inspektoři vidí také v tom, že v hodinách převládá takzvaná frontální výuka. Tedy pouhý výklad učitele před žáky, který nedovoluje kvalitnější organizaci hodin s vyšším zapojením žáků ve třídě.

[chooze:article;value:524610]

​Rozdíly ve výuce pak inspektoři zjistili také u aprobovaných a neaprobovaných učitelů. Zatímco pedagog, který historii nestudoval, nutí žáky znát fakta, aprobovaní pedagogové dbají mimo jiné na to, aby žáci argumentovali a uměli vyhledávat a zpracovávat informace. Tito učitelé pak daleko častěji vnímají moderní dějiny jako prioritu.

Změnu by mohly přinést nové učební programy, které Národní pedagogický institut připravuje. Ministerstvo školství původně změny plánovalo v některých školách zavést od září roku 2024. Podle nového plánu resortu to ale bude o rok později.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.