Žáky čekají přijímačky na střední. První od změn v přihláškách

Přihlášky podávali do 21. února žáci pátých, sedmých a devátých tříd. Podle dat Cermatu, který má přijímačky na starosti, se na střední školy nebo gymnázia snaží dostat 160 tisíc dětí. Zájem mohly projevit až o tři školy, které řadily podle svých preferencí.

"To znamená, že je důležité na první místo dát vysněnou školu, kam se fakt chci dostat, na druhé tu další a na třetí pojistku, kde je pravděpodobnost přijetí je větší," poznamenala zástupkyně státního tajemníka ministerstva školství mládeže a tělovýchovy Martina Bětáková.

Novinkou je i jednotná zkouška. "Dělají ji žáci na maturitní obory z matematiky a češtiny, mají dva pokusy, mají ji i ti, kteří si dali jen jednu maturitní školu, dosud to znamenalo, že dělali jen jednu zkoušku, jelikož se počítá nejlepší výsledek, byli znevýhodněni," uvedla Bětáková.

[chooze:article;value:544181]

Náhradní termín pro ty, kteří se například ze zdravotních důvodů nemohou zkoušky zúčastnit je naplánovaný na 29. a 30. dubna. Výsledky se pak všichni žáci dozví 15. května. Někteří budou moci podat odvolání. To mohou žáci podat jen, pokud mají pocit, že zkouška neproběhla férově.

V případě neúspěchu se mohou žáci na střední školy hlásit do druhého kola přijímacího řízení, a to od 20. do 24. května

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.